חוות דעת
הצעת חוק העונשין (תיקון – איסור הנפת דגל של מדינת אויב או של הרשות הפלסטינית בגופים המתוקצבים או הנתמכים על ידי המדינה), התשפ"ד–2024
ד"ר עמיר פוקס, עו"ד עדנה הראל פישר
14 בנובמבר 2024
התיקון לחוק המעצרים המנהליים יפגע בביטחון ובשוויון
פרופ' עמיחי כהן, ד"ר עמיר פוקס
05 בנובמבר 2024
התיקון המוצע לחוק סמכויות שעת חירום מבקש לצמצם את השימוש במעצרים מנהליים, כך שיחולו רק על ארגוני טרור הפועלים נגד מדינת ישראל או אזרחיה. משמעותו: שלילת סמכויות חיוניות מרשויות הביטחון במאבק בטרור המכוון נגד תושבים פלסטינים ביהודה ושומרון.
הרחבת סמכויות בתי הדין הדתיים היא פגיעה בשלטון החוק
פרופ' מרדכי קרמניצר, עו"ד ענת טהון אשכנזי, ד"ר עמיר פוקס, עו"ד דפני בנבניסטי
03 בנובמבר 2023
מטרת הצעת חוק שיפוט בתי דין דתיים, היא לתת לבתי הדין סמכות להכריע בסכוסכים אזרחיים. אם תתקבל, היא תוביל לפגיעה קשה ובלתי מוצדקת בשלטון החוק, באחידות המשפט, בחופש מדת ובשוויון.
הצעת החוק שמנסה למנוע מערבים להתמודד לכנסת
פרופ' מרדכי קרמניצר, ד"ר עמיר פוקס, ד"ר נדב דגן
27 באוקטובר 2024
תיקון סעיף 7א חוק יסוד: הכנסת נועד להרחיב את היכולת לפסול מועמדים לכנסת באופן שיפגע באחת מזכויות היסוד החשובות ביותר בדמוקרטיה: הזכות לבחור ולהיבחר. להצעת החוק הנוכחית יש מטרה אחת מובהקת.
מי יקבע את דמי החבר? הקרב החדש על עצמאות לשכת עורכי הדין
ד"ר גיא לוריא, ד"ר עמיר פוקס, עו"ד דפני בנבניסטי
27 באוקטובר 2024
העברת הסמכות לקביעת דמי חבר בלשכת עורכי הדין לידי שר המשפטים היא ניסיון להעצים את כוחה של הממשלה באמצעות החלשת גורם מקצועי עצמאי המאזן ומבקר אותה
פוליטיזציה של הרייטינג: הסכנה מאחורי חוק חובת הצגת נתוני צפייה
ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר, עו"ד אלעד מן
27 באוקטובר 2024
'חוק הרייטינג', המבקש להסמיך את שר התקשורת לקבוע את שיטת מדידת המדרוג ולחייב כלי תקשורת להציג נתוני צפייה בזמן אמת, הוא ניסיון פסול להעמיק את מעורבות השר בהתנהלות גופי התקשורת.
חוות דעת בעניין ביטול הביקורת השיפוטית על החלטות ממשלה ושרים בעילת אי-הסבירות
פרופ' סוזי נבות, פרופ' מרדכי קרמניצר, ד"ר גיא לוריא, ד"ר עמיר פוקס, עו"ד ספיר פז
29 בספטמבר 2023
הקניית סמכות למשטרה לפתוח בחקירות בהסתה לטרור ללא אישור הפרקליטות תפתח צוהר לחקירות ומעצרי שווא
ד"ר עמיר פוקס, פרופ' מרדכי קרמניצר
16 בספטמבר 2024
הרחבת הצעת חוק המאבק בטרור מרחיבה את האיסור על הסתה לטרור שלא לצורך ועלולה להפליל התבטאויות רבות שאין בהן יסוד של חומרה מיוחדת ושאין בהן פוטנציאל סכנה שמצדיק הפללה.
הצעת חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו (תיקון – הרחבת המגוון בשידורי הרדיו), התשפ"ד–2024
ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר, עו"ד אלעד מן
14 ביולי 2024
הצעת החוק מעבירה לשר התקשורת את שיקול הדעת והסמכות בנוגע לאישור לבעל זיכיון להפעלת תחנת רדיו אזורית להפוך לתחנה ארצית. היא אינה כוללת צורך בהיוועצות עם גורם מאסדר-מקצועי כלשהו, באופן המבטא פוליטיזציה מובהקת של הרגולציה והענקת סמכויות רגולציית תקשורת לגורם פוליטי – מהלך שהמחוקק ביקש להימנע ממנו.
הצעת חוק הגברת התחרות בשוק השידורים (תיקוני חקיקה), התשפ"ג–2023
ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר, עו"ד אלעד מן
14 ביולי 2024
הצעת החוק פוגעת בעקרונות יסוד ובעיקר בעיקרון השוויון, ומשקפת מניע צר של סיוע לשחקן ספציפי ועוד שחקנים מעטים. היא לא כוללת תשתית עובדתית ומקצועית מספקת ומהווה שימוש לרעה בסמכות הן על ידי חברי הכנסת המגישים אותה והן על ידי שר התקשורת, העושה בה שימוש באופן העוקף את מנגנון קידום החקיקה הממשלתי.
ההצעה להעביר את מינוי נציב תלונות השופטים לאחריות הכנסת מאיימת על עצמאות השופטים
ד"ר גיא לוריא
07 ביולי 2024
הצעת החוק מבטאת ניסיון השתלטות של הרוב הפוליטי על מוסד המחזיק בסמכויות משמעתיות-אתיות על השופטים: נציב התלונות, שבסמכותו גם להציע לוועדה לבחירת שופטים לפתוח בהדחת שופט. היא נתפסת כרכיב במתקפה הממשלתית המתמשכת על עצמאות הרשות השופטת, הכוללת את דחיית בחירת מינוי הנשיא הקבוע לעליון.
הצעת חוק המועצה להשכלה גבוהה (תיקון – פיטורי סגל אקדמי בשל הסתה או תמיכה בטרור והפחתת תקציב), התשפ"ד-2024
פרופ' מרדכי קרמניצר, עו"ד עדנה הראל פישר, ד"ר עמיר פוקס
30 ביוני 2024
ההצעה מעניקה סמכויות דרקוניות למנהלי המוסדות האקדמיים ולמועצה להשכלה גבוהה לפטר אנשי סגל ללא פיצויי פיטורין או להפחית תקציבים ממוסדות שיסרבו לעשות זאת, באמתלה של "מאבק בטרור", ללא כל האיזונים המהותיים והפרוצדורליים הקיימים ביחס לעבירות ההסתה לטרור. התוצאה תהיה אפקט מצנן קשה ופגיעה חמורה בחופש האקדמי בישראל.
מינוי נציב שירות המדינה הבא במקומו של פרופ' דניאל הרשקוביץ
עו"ד ריטה גולשטיין-גלפרין, ד"ר אסף שפירא
13 ביוני 2024
נציב שירות המדינה הנוכחי, פרופ' דניאל הרשקוביץ, צפוי לסיים את תפקידו בספטמבר 2024. מינוי נציב או נציבה הוא מהלך משמעותי ומשפיע גם בזמני שגרה, ובמיוחד לנוכח האתגרים שעומדים כיום בפני שירות המדינה ומדינת ישראל.
טיוטת מבחני התמיכה בקולנוע משקפת מודל הפועל כנגד חופש הביטוי התרבותי ומגוון היצירה הקולנועית בישראל
עו"ד עדנה הראל פישר
01 במאי 2024
מבחני התמיכה המוצעים מעניקים משקל כבד במיוחד לרכיב מכירת הכרטיסים ועלולים ליצור העדפה לעשייה קולנועית מסחרית ואף להעמיד בסכנת הכחדה תחומי משנה חשובים כמו היצירה התיעודית, הנפשה וסרטי סטודנטים. הם עתידים להגדיל הוצאות על ניהול וביורוקרטיה על פני התמחות המוסדות ומגוון היצירה. הליך ההיוועצות שנעשה עד כה הוא בלתי מספק, ואינו תואם את העקרונות להתנהלות בתחומי התרבות ולהבטחת חופש הביטוי והיצירה.
ההצעה לאסור העסקת עובדי הוראה ולשלול תקציבי מוסדות חינוך בשל הזדהות עם מעשי וארגוני טרור מקדמת סתימת פיות ופוליטיזציה ומסוכנת למערכת כולה
ד"ר תמי הופמן, עו"ד עדנה הראל פישר, ד"ר עמיר פוקס
06 בפברואר 2024
מתן הסמכות לשר החינוך ולמנכ"ל משרדו לפרש וליישם עצמאית הגדרה רחבה וייעודית לחינוך של ההזדהות עם טרור, בנפרד מגורמי אכיפת החוק וללא קבלת אישור היועמ"ש, הוא פסול. במקביל, קידום הליך מנהלי נפרד שירחיב את הגדרת ההזדהות שבחוק המאבק בטרור ונועד רק למורים, מייצר איום ממשי על חופש הביטוי וחופש העיסוק שלהם. בפרט בזמן המלחמה, החוק המוצע יגרום לאפקט מצנן ויאיים על מורים בכלל ובמיוחד בחברה הערבית.
הפיכת תחנות הרדיו האזוריות לארציות בחסות המלחמה תפתח צוהר לרגולציה פוליטית ותזיק לתשתית התדרים הקיימת
ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר, עו"ד אלעד מן
11 בדצמבר 2023
ההצדקות שמונה התזכיר להסמכת שר התקשורת להרחיב את זיכיון התחנות האזוריות נתלות ב"העדפת הציבור" ובשידורים שוטפים דווקא בהן גם בשעת חירום. למעשה, הן מכסות על רצון השר לאפשר לתחנות מסוימות, אהודות יותר בקרב קהלים מזוהים פוליטית, להתרחב לפריסה ארצית ועשויות ליצור עומס ביורוקרטי בזמן המלחמה.