צוות המכון הישראלי לדמוקרטיה
להורדת התמונה

ד"ר אסף שפירא

ראש התוכנית לרפורמות פוליטיות; עמית מחקר בתוכנית לרפורמות בשירות הציבורי

assafs@idi.org.il

אסף שפירא הוא בעל תואר דוקטור מטעם המחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית, ושימש כפוסט דוקטורנט במכון דיוויס ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית ובמרכז ללימודים אירופאיים (Centre d’études européennes) ב-Sciences po בפריז. הוא עוסק, בין השאר, בייצוגיות פוליטית, מפלגות פוליטיות, הקשרים שבין כסף ופוליטיקה ורפורמות בשירות המדינה בישראל.

אסף שותף לפעילות המכון הישראלי לדמוקרטיה מאז 2009. הוא חלק מצוות המחקר של הפרויקט לתיקון שיטת הממשל, ואחד ממרכזי פרויקט "אות הפרלמנטר". בעבר היה חבר בצוות, בראשות סגן נשיא המכון פרופ' מרדכי קרמניצר, שהגיש הצעה להסדרת השדלנות בישראל.

 

תמונה: עודד אנטמן

מאמרים סרטונים ספרים

פרסומים אחרונים מאת ד"ר אסף שפירא

מידעוני המרכז לממשל וכלכלה
ניתוח מגדרי של מנכ"לים במשרדי הממשלה, 2025-2003
סקירה

ניתוח מגדרי של מנכ"לים במשרדי הממשלה, 2025-2003

רק כ-16% מכלל המינויים למנכ"לים מאז ראשית כהונת הממשלה ה-30 בשנת 2003 ועד מרץ 2025 – היו נשים (38 מתוך 238) • מצב הייצוג של נשים בממשלה ה-37 נמצא בשפל של לפחות 20 שנה: 2 נשים בלבד מונו למנכ"ליות (5% מכל המינויים), אין ולו מנכ"לית אחת שמונתה באופן רשמי.

ישראל ומדד "החופש בעולם": מגמת הירידה נמשכת
סקירה

ישראל ומדד "החופש בעולם": מגמת הירידה נמשכת

בתוך קצת יותר מעשור איבדה ישראל 8 נקודות במדד החופש של ארגון Freedom House, הידרדרות שמציבה אותה ליד מדינות כמו ברזיל ונמיביה.

ההחלטה לא למנות נציב שירות מדינה – טעות חמורה
תגובת המכון הישראלי לדמוקרטיה

ההחלטה לא למנות נציב שירות מדינה – טעות חמורה

ההחלטה לא להאריך את כהונתו של דניאל הרשקוביץ ולא למנות לו מחליף מותירה את שירות המדינה ללא שומר סף שימנע שחיתות ופגיעה בעובדים. הממשלה וראש הממשלה צריכים למנות בהקדם נציב חדש, מקצועי ועצמאי.

39 גברים, 2 נשים: המנכ"ליות שהממשלה לא ממנה
מאמר דעה

39 גברים, 2 נשים: המנכ"ליות שהממשלה לא ממנה

ממשלת ישראל הנוכחית מינתה הכי פחות מנכ"ליות במשרדי ממשלה בעשרים השנים האחרונות לפחות, והיום לא מכהנת שום אישה בתפקיד. למצב העגום הזה יש השלכות חוקיות, חברתיות ומקצועיות.

דמוקרטיה תחת אש: על המדינה להבטיח את זכות ההצבעה של תושבי הצפון המפונים

סרטונים מאת ד"ר אסף שפירא

play
play
מאמר דעה

מימון הבחירות הפך למרוץ חימוש מפלגתי

במהלך קמפיין הבחירות שלהן, נוהגות המפלגות לבזבז מיליוני שקלים ולהיכנס לגירעונות גבוהים – שהן אחר כך מכסות באמצעות המימון שהן מקבלות מהמדינה לפעילות ציבורית ופנים-מפלגתית שוטפת. התוצאה: למפלגות לא נשאר מספיק כסף לניהול השוטף שלאחר הבחירות. על מנת למנוע זאת, יש להציב גבול ברור בין שני התקציבים, ולחייב את המפלגות להשתמש בכספי הציבור כראוי

play
סדרת "מחקר בדקה"

הדרך הראויה למינוי נציב שירות המדינה

הממונה על משאבי אנוש בארגון הגדול ביותר במדינה, אחראי על למעלה מ- 70,000 איש. מהו התהליך הנכון והראוי למינויו?

play
סקירה

מדד העבודה הפרלמנטרית של המפלגות בישראל

מי הסיעה המצטיינת בעבודה פרלמנטרית? חברי איזו סיעה נואמים יותר במליאה ומגישים יותר שאילתות והצעות לסדר היום? מי הסיעה שחבריה נוכחים יותר בוועדות ובמשכן? ומי מעבירים יותר חוקים?

play
סקירה

שנה בלי נציב שירות המדינה

שנה לאחר עזיבתו של נציב שירות המדינה האחרון עו"ד משה דיין, מחקר חדש במכון מציע להפקיע את הסמכות למינוי הנציב מראש הממשלה ולהעבירה לוועדת איתור

play
סקירה

מינוי נציב שירות המדינה - מבט עולמי משווה

תהליכי המינוי האחרונים של נציבי שירות המדינה בישראל מצביעים על קשיים באיתור המועמד המתאים ובשיטת הבחירה שלו. במדינות אחרות בעולם קיימות שיטות שונות ומנגנוני פיקוח ועצמאות אפקטיביים יותר מבישראל

ספרים מאת ד"ר אסף שפירא