גיוס חרדים

חוות דעת

הצעת חוק המעונות: פרס למשתמטים ופגיעה בכלכלה

ד"ר גלעד מלאך, עו"ד שלומית רביצקי טור-פז
05 בנובמבר 2024

בכסות של עידוד תעסוקת נשים מסתתרת הצעת חוק שפוגעת בעקרון השוויון ומנסה לעקוף את פסיקת בג"ץ על גיוס החרדים, מעודדת אבטלה ומזיקה לכלכלה.

הקישו כאן


אי-התייצבות של גברים חרדים במסגרת תהליך הגיוס לצה"ל – המסגרת המשפטית וכלי הפעולה האפשריים

ד"ר ערן שמיר-בורר, עו"ד מירית לביא, עו"ד עדיה זיו קיסוס
12 באוגוסט 2024

מספר הגברים החרדים חייבי הגיוס יעמוד בשנת הגיוס הנוכחית על כ-91,500. בהיעדר הסדר פטור חוקי, חלים עליהם הוראות החוק ונוהלי צה"ל הן ביחס לתהליכי הגיוס והן ביחס לאכיפה במקרה של אי-התייצבות והשתמטות ● לרשות צה"ל עומדת שורת כלי אכיפה, ממעצר ואיסור יציאה מן הארץ ועד העמדה לדין משמעתי ולדין פלילי. חשוב שהצבא יפרסם את מדיניות האכיפה שתינקט כלפי המשתמטים, וראוי שתהיה שוויונית ולא תיצור הפליה בין מלש"בים חרדים לבין מלש"בים מקרב יתר האוכלוסיות החייבות בגיוס, כמו גם בתוך אוכלוסיית המלש"בים החרדים ● לאור יכולות הקליטה המוגבלות עליהן הצהיר הצבא, קיים חשש שלא יעלה בידו לקרוא לשירות סדיר דווקא ל-28,500 צעירים חרדים בטרם ייסגר חלון הזמנים החוקי. אלה עשויים ליהנות בפועל מפטור משירות צבאי: בהיעדר הסמכה בחוק, בניגוד לפסיקת בג"ץ ועל אף היותה של אוכלוסייה זו בעלת הפוטנציאל הגדול ביותר לתת מענה אפקטיבי לצורכי כוח האדם של הצבא.

הקישו כאן


חוק שירות ביטחון – תיקון סעיף המטרה

עו"ד שלומית רביצקי טור-פז
21 ביולי 2024

תכליתו העיקרית של כל חוק בנושא הגיוס צריכה להיות גיוס בני החברה החרדית לצה"ל. יש לשנות את סעיף המטרה תוך מתן משקל לשינויים שהתרחשו במציאות ובמצב המשפטי מאז 2022: אירועי השבעה באוקטובר, המצב הביטחוני וצורכי כוח האדם הנובעים מהם. יש לדאוג שהחוק יצמצם את אי השוויון ולא יפגע בעקרון השוויון וכן לקבוע סנקציות כלכליות כחלק ממטרות החוק.

הקישו כאן


תגובת המכון לתזכיר חוק שירות ביטחון - הארכת משך שירות החובה של גברים ולתזכיר חוק שירות המילואים - הארכת משך שירות המילואים והעלאת גיל

יוחנן פלסנר, פרופ' עמיחי כהן, ד"ר ערן שמיר-בורר
25 בפברואר 2024

הקישו כאן