מנגנונים ותהליכי עבודה
מסגרות מוסדיות של נהלים, תפקידים, פורומים ושגרות עבודה מהוות בעצם הזרוע שמניעה את גלגלי השיניים של השירות הציבורי. חיזוק תהליכי רוחב ושגרות עבודה חיוניים לחיזוק יעילות ומועילות של המערכת. במסגרת פרויקט שיקום השירות הציבורי דגש מיוחד יינתן לתהליכי תקצוב, קביעת סדר עדיפויות לאומי, תכנון אסטרטגי, חיזוק המחקר הממשלתי (ומדיניות מבוססת נתונים וידע), שיפור מנגנוני הרכש ודגש על חשיבת תוצאתית (סביב מודלים של תשלום על הצלחות, דוגמת אג"ח חברתי) ומדידת אפקטיביות של המנגנונים בשירות הציבורי.
הצעה מאת המכון הישראלי לדמוקרטיה וקבוצת SFI | מאת: עו"ד ריטה גולשטיין-גלפרין, יגאל גורביץ' | 30 בנובמבר 2023
מטרת מכתב זה לקדם את הקמתה של קרן שיקום לאומית על בסיס עבודה משותפת של המכון הישראלי לדמוקרטיה וקבוצת SFI. הקרן תאגם משאבים ממשלתיים עם כסף של משקיעי אימפקט ופילנתרופיה ("הגדלת העוגה"). המדינה תוכל להגדיר תוצאות רצויות (להבדיל מפעולות קונקרטיות) ותפעל לפי מודלים אפקטיביים של תשלום על הצלחות למגוון תוכניות שונות, בצורה שמייעלת את ההוצאה הציבורית על שירותים חברתיים.
ספר | מאת: עו"ד ריטה גולשטיין-גלפרין, שחר ליבנה, קים נח | 24 במאי 2023
במציאות שבה חלק ניכר מן האתגרים הכלכליים-חברתיים בהווה ובעתיד מתאפיינים במורכבות רבה ובאי-ודאות מערכתית, חדשנות המעידה על חשיבה מחוץ לקופסה ומאתגרת פרדיגמות קיימות היא קריטית למגזר ציבורי רלוונטי ומותאם למאה ה-21.
ישראל נחשבת לאחת המדינות המובילות בעולם החדשנות הטכנולוגית (למרות ההאטה היחסית של מגזר ההיי־טק בחודשים האחרונים), ולא בכדי היא זכתה לתואר "אומת הסטארט־אפ" (start-up nation) ומהווה כר פורה לפיתוחים פורצי דרך רבים. עם זאת, נראה שדווקא במגזר הציבורי פעמים רבות "הסנדלר הולך יחף". אומנם בשנים האחרונות, הממשלה הובילה ותמכה במספר הולך וגדל של תוכניות אשר מטרתן להוביל לקידום חדשנות; ואולם דוח של ארגון OECD משנת 2020 שהתייחס למצב החדשנות במגזר הציבורי בישראל הצביע על כך שאף שקיימות יוזמות ספורות של חדשנות במגזר הציבורי בארץ, הן אינן תוצר של תרבות ארגונית סדורה. מרבית התוכניות הן פרי מאמצים ספורדיים של פרטים במערכת ויוזמות לא שיטתיות (שלא תמיד מצליחות להיטמע ולהגיע לקנה מידה נרחב) ברמת משרדי הממשלה (OECD, 2020).
רציפות תפקודית של המגזר הציבורי בחירום
סקירה | מאת: שחר ליבנה | 6 בנובמבר 2023
הקלת תהליכים ביורוקרטיים, דיגיטציה מואצת, האצלת סמכויות לשלטון המקומי ומעבר להוראה מקוונת הם כמה מהמהלכים שננקטו בשניים מהמשברים הבולטים של השנים האחרונות. הם ורבים נוספים עשויים להיות רלוונטיים ביותר עבור השירות הציבורי בישראל בזמן "חרבות ברזל".
הצעת חוק עקרונות האסדרה
(תיקון פקיעת אסדרה), התשפ"ג - 2023
חוות דעת | מאת: עו"ד עדנה הראל-פישר | 22 ביוני 2023