מפגש מס' 8
ניהול מערכת בחירות בזמן מגפה
כנס | 6 בינואר 2021
עד כמה מדינת ישראל מוכנה וערוכה למערכת בחירות בצל מגפת הקורונה, ומהם האתגרים הניצבים לפני ועדת הבחירות המרכזית לכנסת לקיום מערכת בחירות כזאת? מפגש מיוחד של המכון הישראלי לדמוקרטיה בהשתתפות מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית, עו"ד אורלי עדס.
בחירות בצל מגפה: אתגרים בניהול
הבחירות לכנסת בצל מגפת הקורונה
סקירה השוואתית | מאת: אביטל פרידמן, פרופ' עופר קניג, ד"ר אסף שפירא, ד"ר גיא לוריא | דצמבר 2020
התפרצות מגפת הקורונה בראשיתה של שנת 2020 הביאה להטלת מגבלות שונות על האוכלוסייה, מתוך מטרה לשמור על בריאות הציבור ולהוריד את רמות ההידבקות והתחלואה. מגבלות אלה הציבו אתגרים רבים הקשורים לחיי היום יום של האזרחים, אך גם להיבטים שונים של המשטר הדמוקרטי. כך למשל, בתי מחוקקים נאלצו להתאים את דרכי עבודתם לכללי הריחוק החברתי, ובמקרים מסוימים אף נוצרה פגיעה משמעותית בזכויות יסוד כגון חופש התנועה, הזכות לפרטיות והזכות להפגין. אחד האתגרים המרכזיים אשר המגפה יצרה קשור במאפיין יסוד של השיטה הדמוקרטית: קיומן של בחירות סדירות. ניהול מערכות בחירות הוא הליך מורכב גם בימים כסדרם, מכיוון שמדובר בתהליך רב היקף שחייב לענות על אמות מידה מספקות של טוהר מידות, תחרותיּות, שקיפות ואחריותיות (accountability). ניהול בחירות תחת צל מגפת הקורונה הפך, אם כן, למורכב עוד יותר.
בחירות בצל קורונה -
כך עשו זאת בעולם
סקירה | מאת: אביטל פרידמן, פרופ' עופר קניג | 27 בדצמבר 2020
למעלה מ-70 מדינות כבר התמודדו עם ניהול בחירות בצל מגפת הקורונה. כדי להתאים עצמן ולהיערך למצב החדש, ננקטו מספר צעדים שיאפשרו את ניהולן התקין, כמו התאמת הקלפיות למגבלות הקורונה והגדלת מספרן, הקצאת שעות מסוימות במהלך יום ההצבעה למבוגרים וכן הרחבת מנגנוני ההצבעה החלופיים.