זכויות, חוקה והסכמה במדינה יהודית ודמוקרטית

סדרת מערכי שיעור לתלמידי תיכון

  • מאת:
  • בעריכת:
  • שנה:
  • כריכה: רכה
  • מספר עמודים: 212 עמ’
  • מחיר: 45 ₪

סדרת מערכי השיעור העוסקת במושגים דמוקרטיים, זכויות אדם וחוקה ומיועדת לתלמידים בכיתות ט' עד י"א. מערכי השיעור נכתבו במסגרת התהליך "חוקה בהסכמה", בהנהגתו של נשיא בית המשפט העליון לשעבר, מאיר שמגר. הדילמות לגבי חוקתה העתידית של מדינת ישראל נוגעות לשאלות יסוד בדבר אופייה של המדינה. חשוב לשתף תלמידי תיכון, אנשים צעירים הנמצאים על סף חייהם האזרחיים, בהתלבטויות אלו.

"לתקן את העולם, פירושו לתקן את החינוך", אמר יאנוש קורצ'אק. התכנית החינוכית של המכון הישראלי לדמוקרטיה שמה לה למטרה להעמיק את החינוך לדמוקרטיה בישראל. יציבותה של הדמוקרטיה ואיכותה תלויות במידה שבה אזרחי המדינה מפנימים את כללי המשחק ואת הערכים הדמוקרטיים. ביצירת הפנמה כזו יש לבית הספר תפקיד מכריע. במהלך השנים האחרונות נכתבו במכון חומרים שתכליתם לסייע לבית הספר למלא תפקיד חשוב זה. הנחת המוצא שממנה נכתבו חומרי הלימוד היא שעליהם להיות מבוססים על למידה פעילה וחווייתית, שתיצור בתלמידים עניין ותפיח בהם רצון להעמיק בנושאים אלו.

סדרת מערכי השיעור שלפניכם עוסקת במושגים דמוקרטיים, זכויות אדם וחוקה. היא מיועדת לתלמידים בכיתות ט' עד י"א. מערכי השיעור נכתבו במסגרת התהליך "חוקה בהסכמה", שיזם והוביל המכון הישראלי לדמוקרטיה, בהנהגתו של נשיא בית המשפט העליון לשעבר, מאיר שמגר. תהליך "חוקה בהסכמה" נועד להניע את השיח החוקתי בישראל, ובסופו של דבר לכונן במדינת ישראל חוקה המושתתת על הסכמה ציבורית רחבה. הדילמות לגבי חוקתה העתידית של מדינת ישראל נוגעות לשאלות יסוד בדבר אופייה של המדינה. חשוב לשתף תלמידי תיכון, אנשים צעירים הנמצאים על סף חייהם האזרחיים, בהתלבטויות אלו.

ב-2003 יצאה מהדורה ניסיונית של מערכי השיעור. המערכים נוסו בבתי ספר שונים וזכו להצלחה רבה. עם הזמן הצטברו לקחים, נוספו רעיונות וגם תהליך "חוקה בהסכמה" הבשיל לכדי טיוטת חוקה העומדת לדיון ציבורי. המהדורה הנוכחית כוללת תיקונים, הרחבות, הפעלות נוספות וכן פרק חדש שתכליתו לשתף את התלמידים בשיח הציבורי על אודות החוקה המתאימה למדינת ישראל.

פתח דבר

מבוא

פרק ראשון: הגדרת מושגים- דמוקרטיה ועקרונות דמוקרטיים
חלק א: מהי דמוקרטיה?
חלק ב: עקרונות דמוקקרטיים
חלק ג: גופים לא- דמוקרטיים במדינה דמוקרטית

פרק שני: מהי חוקה ולשם מה צריך חוקה בישראל?
חלק א: מהי חוקה?
חלק ב: עליונות, נוקשות ועמימות
חלק ג: חוקות בעולם
חלק ד: רקע היסטורי - האם יש לישראל חוקה?
חלק ה: לשם מה צריך חוקה בישראל?

פרק שלישי: שיח של זכויות
חלק א: הסבר כללי על זכויות האדם
חלק ב: הרחבה על הזכות לשוויון
חלק ג: הרחבה על זכויות נוספות

פרק רביעי: הסכמה, מחלוקת ופשרה
חלק א: על חשיבותה של הסכמה
חלק ב: מחלוקת   
חלק ג: פלורליזם

פרק חמישי: דילמות בכתיבת חוקה בהסכמה
חלק א: מבוא לדיון ב'חוקה בהסכמה'
חלק ב: המבוא לחוקה ואופייה של המדינה
חלק ג:  החוקה וישראל כמדינת לאום
חלק ד: הגנה על זכויות חברתיות
חלק ה: הצעות לנוסח המבוא לחוקת ישראל

נספח: תקציר הספר 'ישראל לקראת דמוקרטיה חוקתית'                      
מילון מונחים