הסרת פרסום הסתה ברשתות החברתיות- הצ"ח לא אפקטיבית
המכון הישראלי לדמוקרטיה והתנועה לזכויות דיגיטליות, מבקשים מהשרים להתנגד להצ"ח של ח"כ רויטל סוויד (מחנ"צ), הנוגעת להסרת פרסום הסתה ברשת החברתיות, שכן מדובר בהצעה לא אפקטיבית ולא דמוקרטית המבקשת לעשות מיקור חוץ של עבודת האכיפה והשיפוט ולהעבירה לידי גורמים מסחריים היושבים בחו"ל.
המכון הישראלי לדמוקרטיה והתנועה לזכויות דיגיטליות נגד הצעת החוק המבקשת להטיל על החברות המחזיקות ברשתות החברתיות את האחריות להסרת פרסומים מסיתים:
"הצעה לא אפקטיבית ולא דמוקרטית המבקשת לעשות מיקור חוץ של עבודת האכיפה והשיפוט ולהעבירה לידי גורמים מסחריים היושבים בחו"ל"
לקראת ישיבת ועדת שרים לחקיקה שתתקיים היום (א'), נשלחה חוות דעת מטעם המכון הישראלי לדמוקרטיה והתנועה לזכויות דיגיטליות המבקשת מהשרים להתנגד להצעת חוק "הסרת פרסום הסתה שהתפרסם ברשת החברתית המקוונת", ביוזמתה של ח"כ רויטל סוויד (מחנ"צ). הצעה זו מבקשת להטיל אחריות על הסרת תכנים מסיתים על החברות המפעילות רשתות חברתיות.
כותבי חוות הדעת, ד"ר תהילה שוורץ-אלטשולר ועו"ד יהונתן קלינגר, טוענים כי הצעת החוק איננה מתמודדת עם האתגרים של העידן הדיגיטלי והרשתות החברתיות בצורה אפקטיבית: "ההצעה מבקשת להפוך חברות מסחריות למערך צנזורה אדיר שידרוש היקפי כוח אדם מיומן בלתי סביר שיבצע ניטור ופיקוח".
אופציה אחרת לפי הכותבים, היא הקמת מערך צנזורה המתבסס על אלגוריתם, דבר שאינו מתאפשר בטכנולוגיה הקיימת כיום שאינה יודעת להבדיל למשל בין סאטירה והסתה: "על מנת לבחון מהי הסתה נדרש מיומנויות של שופט שיודע לבצע איזונים בין חופש הביטוי לבין "אפשרות ממשית שהתוכן יביא להסתה לטרור" (ההגדרה בחקיקה הישראלית). לפיכך, מדובר בעבודה שהיא כמעט ובלתי אפשרית ברמה הטכנית", נכתב בחוות הדעת.
עוד טוענים כותבי המסמך, כי "הצעת החוק פוגעת פגיעה אנושה בזכות לחופש ביטוי והיא מבקשת ליצור מערך של חסימת מידע במקום ענישה בדיעבד על פרסומו. כל זאת, כשההגדרה מה ייחשב כפרסום הסתה לטרור אינה מעוגנת באופן ברור מספיק בחוק ובמשפט כיום". עוד טוענים הכותבים, כי "ההצעה מטילה את האחריות לבחון מהי הסתה על חברות מסחריות שלרוב אף אינן יושבות בישראל- מדובר למעשה ב"מיקור חוץ" של החקיקה הישראלית".
שוורץ-אלטשולר וקלינגר מסכמים, כי "חובה להמשיך ולחפש אודות הדרכים להתמודד עם תופעת ההסתה ברשתות החברתיות אך לא בדרך שאינה דמוקרטית ואינה אפקטיבית. דרך הטיפול בהסתה ברשת אינה יכולה להתבצע תוך עקיפת סמכויות החוק הישראליות והטלת הסמכויות על חברות מסחריות שרוב עובדיהן והמטות שלהן כלל אינם נמצאים בישראל".