מאמר דעה

שנה לחוק ע"ש שגיא גולן ז״ל: הישג היסטורי במאבק שעדיין רחוק מסיום

שנה אחרי התיקון לחוק המכיר גם בבן או בת זוג של נופלים להט״בים כאלמן.ת צה"ל, הקהילה הגאה אמנם זוכה לתמיכה ציבורית חסרת תקדים, אך מהלכי הממשלה מעוררים חשש מפני פגיעה בזכויותיה

| מאת:

רב סרן במיל' שגיא גולן ז"ל, מפקד צוות בלוט"ר, נפל בקרב בבארי בשבעה באוקטובר. בן זוגו, עומר, תיאר את הפגיעה שחווה כמי שהאבל שלו לא הוכר, או כפי שאמר לו הקצין המודיע: ״בגלל שאתה לא אישה – זה לא רלוונטי". המשפט הזה דחף את עומר לפעול למען תיקון לחוק משפחות שכולות, שמכיר בידועים בציבור כאלמני/ות צה״ל. בדיוק היום, ב-6 בנובמבר לפני שנה, אושר התיקון לחוק בכנסת. במלאת שנה לתיקון ההיסטורי, ובזמן שהחקיקה האנטי-דמוקרטית מתקדמת בצל המלחמה, עולה השאלה עד כמה היא משפיעה על מאבק הקהילה הגאה לשוויון, והאם הוא קרוב לסיומו. למרבה הצער, נראה שלא כך הדבר.

במרץ 2024, במסגרת קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה, קיצץ המשרד לשוויון חברתי לא פחות מ- 40% מתקציב אגף קידום אוכלוסיות להט"ב. במקביל, התברר שהמשטרה אוספת מידע על נטייה מינית של עצורים, באמצעות טופס הדורש מהם לדווח על "חריגות מיניות", לצד פרטים אישיים אחרים כמו שימוש בסמים ומצב רפואי. בעקבות החשיפה אמנם הסירה המשטרה את הסעיף מהטופס, אך עצם קיומו מלכתחילה מעלה חשש שמשטרת ישראל מתייחסת לנטייה מינית כדבר חשוד, תפיסת עולם פסולה כשלעצמה. לכך מתווספות התבטאויות הומופביות כמו אלה של  מפכ"ל המשטרה, שבעקבות ביקורת ציבורית וגינוי מתוך המשטרה על דבריו הבהיר שהוא "מכבד ומוקיר את הקהילה הגאה", אך לא התנצל מפורשות, וההתבטאויות הקשות נגד הקהילה שהשמיעו בכירי שלטון כמו שר הרווחה, שר האוצר, השר לביטחון לאומי והשרה למשימות לאומיות. כל אלה מחזקים את החשש לעוינות ממסדית כלפי הקהילה.

הפגיעה בזכויות קהילת הלהט"ב אינה ייחודית לישראל; היא מאפיינת גם דמוקרטיות בנסיגה כמו הונגריה ופולין. בהונגריה, כחלק מהפגיעה הכללית בדמוקרטיה מאז עליית ראש הממשלה אורבן ב-2010, ניכרת גם הגבלה גוברת של זכויות הקהילה:

  • מוסד הנישואים הוגבל לזוגות הטרוסקסואליים ואימוץ הוגבל לזוגות נשואים, זוגות אחרים המעוניינים לאמץ – נדרשים להליך בירוקרטי מכביד.
  • בשנת 2020, מנע תיקון לחוק היסוד ההונגרי את האפשרות לשינוי מין ושם שאינם תואמים למין ביולוגי מולד, וכך נחסמה האפשרות לשינוי מגדרי.
  • בשנת 2021 נאסר בחוק להפיץ בתקשורת תוכן בנושא ״זהות מגדרית ונטיות מיניות״, ובפרט נאסר להפיץ תוכן על ״סטיה מהגדרה עצמית התואמת למין בלידה, שינוי מין או הומוסקסואליות״ לילדים מתחת לגיל 18. כך, הפך תוכן להט״בי לתוכן למבוגרים בלבד ובגין הפרת החוק חולקו קנסות עתק. כך, למשל, הרשות להגנת הצרכן קנסה ב-36,000 דולר רשת ספרים שהציבה במחלקת הנוער קומיקס להט״בי מחוץ לאריזה סגורה.

גם בפולין הייתה אפליה מוסדית כלפי להט"בים,  עד למהפך הפוליטי בסוף 2023:

  • במערכת החינוך, נאסרה כניסת ארגונים להט"בים לבתי הספר, עובדי חינוך תומכי הקהילה נחקרו בחשד לפדופיליה ושר החינוך טען כי "אידיאולוגיה להט"בית" גורמת לעלייה באובדנות בני נוער.
  • בבתי המשפט, שהפכו תלויים יותר בשלטון, הורשעו נשים שהציגו את מריה הבתולה עם הילה בצבעי הגאווה בעבירה של "פגיעה ברגשות דתיים". במקרה אחר, תביעה אזרחית נגד קמפיין של ארגון אנטי-להט״בי, שכלל טנדרים המשמיעים קריאות אנטי-להט״ביות ונושאים שלטים שקושרים בין להט״ביות לפדופיליה, נדחתה בבית-המשפט בטענה שלקמפיין יש ערך אינפורמטיבי וחברתי להעלאת המודעות לפדופיליה.
  • בין השנים 2019-2020 כמאה רשויות מקומיות הכריזו על עצמן בתור "אזורים נקיים מאידיאולוגיה להט"בית" או חתמו על ״אמנת המשפחה״ נגד נישואים חד-מיניים, שנועדה, בין היתר, ״להגן על ילדים משחיתות מוסרית״. חקירה של האיחוד האירופי בנושא גרמה לכמה מהרשויות לחזור בהן, אך רבות אחרות טרם שינו מהחלטתן.

למרות ניצחון הדמוקרטים בשלהי 2023 הדרך לתיקון ארוכה, עקב השתלטות השלטון הקודם על מוקדי כוח.

המקרים של פולין והונגריה מדגישים את הזיקה בין נסיגה דמוקרטית לנסיגה בזכויות הקהילה הגאה. פגיעה בדמוקרטיה כרוכה בטבורה לפגיעה בשוויון ובכבוד של מיעוטים. מהלכים קטנים מצטברים בסופו של דבר לכדי אפליה ממוסדת שקשה יהיה לתקן.

שגיא, סיפור האהבה שלך ושל עומר הוא תזכורת עוצמתית לחובה שלנו להיאבק על שוויון זכויות גם בימי אבל ומלחמה. בתוך התקופה הכואבת הזאת, נמשיך להגן על זכויות הקהילה ונפעל להגברת השוויון למען מורשתך, בזכות אהבתכם.