תגובת המכון הישראלי לדמוקרטיה

תגובת המפכ"ל ליועמ"שית היא חמורה, שגויה ומסוכנת

| מאת:

חוקרי המכון הישראלי לדמוקרטיה על תגובת המפכ"ל ליועמ"שית: "חמורה, שגויה ומסוכנת. חוקיות החלטת העברת יועמ"ש המשטרה מתפקידו מוטלת בספק".

Oren Ben Hakoon/Flash90

מפכ"ל המשטרה החליט על סיום תפקידו של היועץ המשפטי למשטרת ישראל, תת-ניצב אלעזר כהנא, ועל העברתו לתפקיד אחר בניגוד לרצונו, ובכך למעשה הדיח אותו מתפקידו.

חוקיות החלטה חסרת תקדים זו מוטלת בספק. מבחינה מהותית – לא הוצגו טעמים ענייניים המצדיקים אותה, ומבחינה פרוצדורלית – ההחלטה התקבלה בהליך בזק וללא היוועצות עם היועצת המשפטית לממשלה, אשר היועץ המשפטי למשטרה כפוף לה מבחינה מקצועית.

מתעורר חשש כבד כי החלטה זו נועדה לפגוע בעצמאותו של היועץ המשפטי למשטרה, המשמש "שומר סף" שתפקידו, בין היתר, להבטיח את פעולתה של משטרת ישראל בהתאם לחוק.

תגובת המפכ"ל ליועצת המשפטית לממשלה כופרת בחובתו להתייעץ עמה בטרם יפסיק את כהונתו של היועץ המשפטי למשטרה. זוהי תשובה חמורה, שגויה ומסוכנת. ראשית, חוות דעתה המשפטית של היועצת המשפטית לממשלה משקפת עבור המפכ"ל את הדין הנוהג, ודחיית עמדתה כי יש לברר את חוקיות המהלך קודם להשלמתו סותרת את מעמדה של היועצת המשפטית כפרשנית המוסמכת של החוק עבור הממשלה. שנית, לגופו של עניין, הפסקת כהונה של יועץ משפטי במשטרה כפופה להסכמת היועצת המשפטית לממשלה, כפי שנדרש הדבר ביחס ליועצים משפטיים במשרדי ממשלה. הסכמה זו נחוצה לשם הבטחת קיומו של הליך תקין להפסקת כהונה של יועץ משפטי, הליך המבוסס על שיקולים רלוונטיים ומקצועיים, שהוא תנאי לשמירה על העצמאות המקצועית של הייעוץ המשפטי. בפקודות המשטרה נקבע במפורש שהיועץ המשפטי למשטרה כפוף מבחינה פיקודית למפכ"ל ומבחינה מקצועית ליועץ המשפטי לממשלה. בהתעלמו מכך, רומס המפכ"ל את שלטון החוק במשטרת ישראל.