בדרך להיי-טק עוברים בטייבה!
נסרין חדאד חאג' יחיא קוראת לראש הממשל לשים לב שהדרך לפיתוח הכלכלה הישראלית עוברת בטייבה, בסח'נין ובנצר ולא במזרח הרחוק.
לאחרונה פורסם, כי ראש הממשלה בכובעו כשר הכלכלה בוחן אופציה "לייבא" מהנדסים מהודו בכדי לענות על המחסור במשאב האנושי בחברות ההיי-טק בישראל.
אכן, הזירה הטכנולוגית וההיי-טק בפרט, הם מקור גאווה ויש לעשות הכל בכדי להמשיך להצמיח ולפתח זירה זו. רעיונו של ראש הממשלה היה הגיוני ומתקבל בברכה, אילולא היה מנותק מ"החיים עצמם" שכן בעוד שהוא עוסק ברעיון זה, אלפי מהנדסים ומהנדסות ערבים שסיימו את לימודיהם, חלקם בטכניון ובאוניברסיטאות ישראליות נאלצים לפנות למקצועות אחרים כמו חינוך או לשבת בבית מובטלים ולחכות להזדמנות.
ארגון הOECD- התריע אין ספור פעמים שישראל חייבת לפעול בכדי לצמצם את הפערים החברתיים הנפוצים מאוד בחברה הערבית. לראיה, נשים ערביות משתתפות בשיעורים נמוכים ביותר בשוק התעסוקה, ו-40% מהגברים עוסקים בעבודות פיסיות ונאלצים לפרוש בגיל צעיר.
כל זאת, בעוד שלפי נתונים עדכניים של עמותת צופן כ-1600 סטודנטים ערבים לומדים באקדמיה בחוגים הרלוונטים להשתלבות בתעשיית ההיי-טק כיום. סטודנטים אלו סובלים ממספר בעיות מובנות: מגורים רחוקים ממוקדי התעסוקה, היעדר קשרים לאנשים בתעשיה ובעיות השתלבות כתוצאה דעות קדומות. לו היה ראש הממשלה מתגייס בכדי לפתור בעיות אלו על ידי מתן תמריצים, סיוע בחיפוש עבודה במרכזי הכוון וחיזוק המודעות של המעסיקים למאגר עובדים פוטנציאלים זה, יכולנו להרוויח ארבע ציפורים במכה אחת.
ראשית, שילוב ערבים המוכשרים לכך בהיי-טק יכול לפתור עבור המעסיקים את מצוקת כוח-האדם. שנית, עידוד הערבים להשתלב בתעשיה זו, יכול לשפר משמעותית את מצבם הכלכלי, דבר שישליך ישירות על מדדי אי השוויון והבעיות הרבות ברשויות הערביות שסובלות מהיעדר משאבים, חינוך ברמה נמוכה ורמת אלימות גבוהה.
>בנוסף, עידוד תעסוקה איכותית לתושבי המדינה הקבועים בניגוד ל"אורחים לרגע" מהודו או כל מדינה אחרת, תביא למדינה הכנסות ממסים ולשיפור המצב הכלכלי הכולל במשק לאורך זמן. לבסוף ולא פחות חשוב, מחקרים מלמדים שאינטרקציה בין קבוצות שונות מביאה להפחתת מתחים. לו יותר יהודים וערבים ייפגשו במקום העבודה, אין ספק כי הדבר יסייע להפחתת המתח ולהתקדמות לעבר חזון אזרחי משותף.
העדפת ראש הממשלה "לכבות שרפות" תוך הדרת אוכלוסיה שלמה מהקטר המרכזי של המשק, תביא להנצחת המצב שבו הערבים הם לא חלק מ"אומת ההיי-טק". ואולי בעצם אנו הערבים בעיניי נתניהו לא יותר מנטל שהרי בלעדינו ובלעדי החרדים מצב המשק הוא כידוע, מצוין.
רגע לפני שמייבאים מהנדסים מהמזרח הרחוק, הייתי מציעה לראש הממשלה להעיף מבט בנסיעה מירושלים לקיסריה לעבר אזור המשולש שמייצר מהנדסים מוכשרים, ואם אפשר לעלות צפונה לעבר הגליל שבו רבים מתושבי ותושבות היישובים הערביים מסיימים בהצלחה תארים במוסדות עילית כמו הטכניון.
הייתי מייעצת לו גם להסתכל קדימה ולבנות תוכנית הוליסטית שבה משרדים ממשלתיים נוספים ינתבו יותר ויותר ערבים להיי-טק, למשל על ידי מסלולים מיוחדים בבתי הספר ללימודים ריאליים. וכל אלו עוד לפני שדיברנו על יצירת אזורי תעשיה ותעסוקה בסמוך ליישובים הערבים.
אדוני ראש הממשלה- הדרך לפיתוח הכלכלה הישראלית עוברת בטייבה, בסח'נין ובנצרת.
המאמר פורסם ב"מעריב"