צוות המכון הישראלי לדמוקרטיה
להורדת התמונה

פרופ' גדעון רהט

עמית בכיר בתוכנית לרפורמות פוליטיות

בעבודתו במכון עוסק בייעוץ בעיקר בנושא תיקון ושימור המוסדות הפוליטיים הדמוקרטיים (בעיקר מפלגות, שיטות בחירה ומשטר). חוקר בין השאר את הפוליטיקה של הרפורמה, בחירת מועמדים, מפלגות, פרסונליזציה ופרסונליזם פוליטיים.

מאז 2015 עורך יחד עם עמיתים את ספרי סדרת ״הבחירות בישראל״ שייסד פרופ' אשר אריאן ז״ל בשנת 1969 ושהגרסה העברית שלה יוצאת בהוצאת המכון הישראלי לדמוקרטיה.

פרסם שמונה ספרים אקדמיים וערך שמונה ספרים נוספים. נוסף על כך פרסם עשרות מאמרים בכתבי עת אקדמיים ועשרות פרקים בספרים אקדמיים ערוכים.

פרופסור מן המניין ומחזיק הקתדרה של שם גרסטיין באוניברסיטה העברית בירושלים. משמש חוקר במעבדת איזונים ובלמים במרכז למחקר יישומי של הסיכונים לדמוקרטיה באוניברסיטת תל אביב.

שלושת התארים האקדמיים של פרופ' רהט (תואר ראשון, תואר שני ודוקטורט) הם מהאוניברסיטה העברית בירושלים, והפוסט-דוקטורט שלו הוא מאוניברסיטת סטנפורד.

תמונה: עודד אנטמן

מאמרים סרטונים ספרים

פרסומים אחרונים מאת פרופ' גדעון רהט

דין אילת ומג'דל שמס כדין תל-אביב? אולי אם נתקן את שיטת הבחירות
מאמר דעה

דין אילת ומג'דל שמס כדין תל-אביב? אולי אם נתקן את שיטת הבחירות

בשיטת בחירות אזורית או אישית חברי הפרלמנט הם אמנם נציגי מפלגות, אך הם גם נציגי אזרחים או אזורים שבחרו בהם באופן אישי – ולכן מחויבים כלפי ציבור רחב הרבה יותר ולא רק כלפי המפלגה ומנהיגה.

על פופוליזם ו(היעדר) אחריות למחדלי המלחמה
מאמר דעה

על פופוליזם ו(היעדר) אחריות למחדלי המלחמה

אין סיכוי שמנהיג פופוליסט ייקח אחריות על כישלון. זה לא רק מנוגד לאינטרס הפוליטי שלו, אלא גם סותר את ההיגיון הפנימי של הפופוליזם: אם המדינה מנוהלת בפועל על ידי האליטות, הן האחראיות העיקריות לכישלון. במקרה של "חרבות ברזל", נוצרה תיאוריית קונספירציה של ממש על כך שבכירי הצבא והשב"כ, שמייצגים את האליטות הישנות, הרשו למחבלי חמאס לבצע את המתקפה הרצחנית.

הצבעת אי-אמון קונסטרוקטיבי: שאלות ותשובות
מסבירון

הצבעת אי-אמון קונסטרוקטיבי: שאלות ותשובות

מהי הצבעת אי אמון קונסטרוקטיבי ובמה היא שונה מהצבעת אי-אמון רגילה? מי רשאי להגיש הצעת אי-אמון קונסטרוקטיבי בישראל? והאם מנגנון האי-אמון הקונסטרוקטיבי קיים במדינות אחרות? 

כיצד אופייה הפופוליסטי של הממשלה הוביל את ישראל לאסון הגדול בתולדותיה?
מאמר דעה

כיצד אופייה הפופוליסטי של הממשלה הוביל את ישראל לאסון הגדול בתולדותיה?

ההפיכה המשטרית אותה קידמה הממשלה לפני ה-7.10 נגד מערכת המשפט, התקשורת, החברה האזרחית והאקדמיה הייתה שיאו של גל פופוליסטי שבמרכזו בוז עמוק למקצוענות וליריבים פוליטיים. מהלכי הממשלה העצימו את קשיי ההתמודדות עם אתגרי "חרבות ברזל".

פופוליזם כאיום קיומי: המקרה הישראלי כתמרור אזהרה לפטריוטים בעולם
מאמר דעה

פופוליזם כאיום קיומי: המקרה הישראלי כתמרור אזהרה לפטריוטים בעולם

הממשלה ה-37 שואפת להרוס את המונופול על השימוש הלגיטימי בכוח, מקדמת מדיניות וחוקים הנוגדים את רוחה הדמוקרטית של ישראל ותוקפת את מוסדות המדינה ובהם הגורמים המקצועיים במנהל הציבורי. הערעור הגורף של המוסדות משמש מנהיגים פופוליסטים כדי לאיים לא רק על הדמוקרטיה הליברלית - אלא על המדינה עצמה.

האם נסיקתו של גנץ בסקרים מסמנת את שובו של האתוס הצבאי לפוליטיקה?
מאמר דעה

האם נסיקתו של גנץ בסקרים מסמנת את שובו של האתוס הצבאי לפוליטיקה?

דומה כי התמיכה העכשווית בגנץ מבטאת את החזרה לערך המקצוענות השקולה, המכירה במגבלות הכוח ובצורך להפעילו בתבונה. היא הידהדה בעיקר כששר הביטחון יואב גלנט , הדמות השקולה ועתירת הזכויות הצבאיות, עמד בפני פיטורין כדי לרצות את הכוחות האחרים בממשלה.

סרטונים מאת פרופ' גדעון רהט

play
פודקאסט

בחירות 2019: עונת הפריימריז

בשבועות הקרובים ייערכו פריימריז בכמה מהמפלגות הבולטות בישראל: הליכוד, עבודה ומרצ.
על שיטת הפריימריז, מה קורה בעולם, ומדוע כדאי לעבור לפריימריז פתוחים ביום ההצבעה בבחירות הכלליות - מוזמנים להאזין לשיחה עם פרופ' גדעון רהט, ד"ר עופר קניג חוקרים במכון הישראלי לדמוקרטיה שבחנו את הסוגיה לאורכה ולרוחבה. בהנחיית סמי פרץ, הפרשן הכלכלי של דה מרקר

play
מאמר דעה

ישראל מתפצלת

שיטת הבחירות הנהוגה כיום מעודדת פיצול וריבוי מפלגות הן בימין והן בשמאל, דבר שפוגע במשילות לטווח הארוך. תמריצים ייעודיים, ביניהם הטלת מלאכת הרכבת הממשלה על ראש הסיעה הגדולה ביותר, יתרמו לריכוז המפלגות לכדי שני גושים עיקריים, ויגבירו את יכולת המשילות של הממשלה הבאה

play
סדרת "מחקר בדקה"

למה חשוב לקיים פריימריז?

עם אישור חוק הפריימריז במליאת הכנסת, חשוב להבין- דמוקרטיה היא לא רק פעם ב-4 שנים, היא גם בין לבין בבחירות פנים מפלגתיות - "פריימריז". צפו בסרטון של פרופ' רהט על הצעדים לשיפור מערכת הבחירות הפנים מפלגתית

play
סקירה

מדד הלייקים - חזקו את המפלגה שלכם

לפי מדדים חדשים שפורסמו לאחרונה, עולה כי במקרים רבים עמוד הפייסבוק האישי של חברי הכנסת פעיל ומשפיע הרבה יותר מהעמוד הראשי של מפלגתם. כיצד נתונים אלה באים לידי ביטוי ביחס לגודל המפלגה, השקפותיה והאופי בו היא בנויה?

play
סדרת "מחקר בדקה"

פרסונליזציה בפוליטיקה

האם אתם בוחרים בביבי או בליכוד? בבוז'י (וציפי) או במחנה הציוני? ומי מצביע לבית היהודי- מצביעים לבנט! פרופ' גידי רהט מסביר על הסכנות שבפרסונליזציה שעוברת על המערכת הפוליטית ושקיעתן של המפלגות במסגרת פרויקט "מחקר בדקה" של המכון הישראלי לדמוקרטיה.

ספרים מאת פרופ' גדעון רהט