צוות המכון הישראלי לדמוקרטיה
להורדת התמונה

ד"ר ישי (ג'סי) פרס

סגן נשיא לאסטרטגיה

ד"ר ישי (ג'סי) פרס משמש כסגן הנשיא לאסטרטגיה במכון. בתוך כך הוא אחראי על תחומי התכנון האסטרטגי, הפיתוח הארגוני, וקשרי החוץ של המכון. המחקר שלו עוסק בהיסטוריה המודרנית של המזרח התיכון, בשאלות של מדינאות ומלחמה, ובמדיניות החוץ והביטחון של מדינת ישראל.

קורות חיים
ג'סי גדל בראש פינה ולמד בביה"ס אורט ע"ש אוורט שבחצור הגלילית. בצה"ל שירת חמש שנים כחובש, לוחם וקצין. את לימודיו הגבוהים החל באוניברסיטת ייל שבארצות הברית, שם סיים בהצטיינות תואר ראשון בהיסטוריה. את לימודי הדוקטורט השלים באוניברסיטת פרינסטון בתחום לימודי המזרח התיכון. עבודת הדוקטור שלו עסקה במדיניות החוץ של מצרים בשנות השישים של המאה העשרים.

ספרו הראשון, הימורו של נאצר: ההתערבות בתימן, מלחמת ששת הימים ושקיעתה של מצרים, ראה אור ב-2012 בהוצאת Princeton University Press. הספר, שחושף את קשרי העומק בין הסכסוך הישראלי-ערבי לתחרות הבין-ערבית, זכה בפרס חייקין לגאואסטרטגיה בשנת 2013. ספרו השני, שנית לא תיפול: איך ישראל תשרוד במזרח תיכון גרעיני, ייצא לאור בספטמבר 2022 בהוצאת כנרת זמורה דביר. הספר מציג עשרה לקחים משבעים חמש שנות ניסיון אנושי עם הפצצה עבור ישראל במזרח תיכון רווי גרעין.

ספרו השני שנית לא תיפול: איך ישראל תשרוד במזרח תיכון גרעיני ראה אור בספטמבר 2022 בהוצאת הקיפוד והשועל, דביר.

על הספר מאת שמואל רוזנר: 

הספר שנית לא תיפול הוא הזמנה לשיחה. הזמנה לשיחה על נושא שנדמה שרק מעטים רוצים לקיים, אבל אין ברירה אלא לקיים אותה. הוא הזמנה לשיחה על נושא שהוא בו זמנית גם מפחיד — וגם מרתק. למדינות העולם יש רק היסטוריה קצרה בצילה של פצצת הגרעין, אבל ההיסטוריון ישי פרס מוכיח, שגם מהיסטוריה קצרה, משברית ודרמטית, אפשר ללמוד לא מעט על מה שיקרה כאן ביום שבמזרח התיכון יהיו מדינות חמושות בפצצות גרעין.

לא תשתעממו בשיחה הזאת. היא רוויה במתח, באירועים מסמרי שיער, בקרבות מסוכנים, בחשיבה מהפכנית, במאבקי כוח ויוקרה, בדילמות של מנהיגים, בחדשנות של ממציאים. היא מרתקת במסקנותיה על מה שישראל תוכל לעשות ביום שאחרי, ומה תתקשה לעשות, ועל מה תהיה מוכרחה לחשוב.

תמונה: עודד אנטמן

מאמרים ספרים

פרסומים אחרונים מאת ד"ר ישי (ג'סי) פרס

זה הזמן לעמוד לצד שלטון החוק
המפתח לשימור יחסי ישראל-ארה"ב נמצא בין מוסקבה לבייג'ינג
מאמר דעה

המפתח לשימור יחסי ישראל-ארה"ב נמצא בין מוסקבה לבייג'ינג

שורשי המשבר ביחסים עם ארה"ב נמצאים לכאורה ברפיח. אולם המפתח לפתרונו מצוי הרחק מעזה, בין מוסקבה לבייג'ינג. סדר עולמי חדש הולך ומתעצב לנגד עינינו והוא שיכתיב את התנהגותם של מנהיגי ארה"ב בעתיד. המלחמה הקרה החדשה בין ארה"ב לסין מעמידה את ישראל, הזקוקה לבעלות ברית בחזית מול איראן, בפני צומת של הזדמנויות וסיכונים.

התקיפה האיראנית – תקדים מסוכן
מאמר דעה

התקיפה האיראנית – תקדים מסוכן

ב-7 באוקטובר קיבלנו קדימון אפוקליפטי לקץ המדינה היהודית על הקרקע. ב-13 באפריל קיבלנו קדימון לקץ המדינה היהודית מן האוויר. מספיק טיל גרעיני אחד שחודר את מעטפת ההגנה הישראלית כדי לשנות את מציאות חיינו מן הקצה אל הקצה. לכן אסור שההצלחה הפנומנלית של חיל האוויר הישראלי ובעלות בריתו תעוור את עינינו לסכנה.

155 סיבות להקטין את התלות בארה"ב
מאמר דעה

155 סיבות להקטין את התלות בארה"ב

קצב צריכת התחמושת במערכה בעזה מבליט את תלותה של ישראל בארה"ב. אף שאין לישראל תחליף לברית עם ארה"ב, היא לא תוכל לממן לבדה הקמת מערך ייצור תחמושת עצמאי, ודאי לא כזה שיענה על כל צורכי צה"ל במערכה עתידית. נוכח המחלוקת הגוברת בקרב הדמוקרטים ביחס לתמיכה בישראל ומנגד התבססות אגף בדלני בקרב הרפובליקאים, על ישראל לשקול חבירה לבעלות ברית אחרות של ארה"ב כדי לצמצם את התלות המשותפת בה.

ממניעה להרתעה: אתגרים במעבר למזרח תיכון גרעיני
מאמר דעה

ממניעה להרתעה: אתגרים במעבר למזרח תיכון גרעיני

מאמר זה משרטט שלוש דילמות הצפויות ללוות את המעבר למזרח תיכון גרעיני על סמך שורה של תקדימים היסטוריים. הראשונה, נקודת המעבר ממדיניות של מניעה למדיניות של הרתעה. השנייה, סוג ההרתעה שתידרש לישראל בזירה הגרעינית החדשה. השלישית, אופן ההתמודדות עם הטרור בתנאים של איום גרעיני. אף שחלון ההזדמנות לפעולת מנע צבאית עשוי להיוותר פתוח גם לאחר השגת יכולת גרעינית צבאית בידי האויב, יש צורך לרענן את תפיסת ההרתעה של ישראל נגד יריבים גרעיניים שלא בהכרח יאמצו את תכתיבי מאזן האימה. כמו־כן יש להביא בחשבון את הקושי בשמירה על חופש פעולה צבאי נגד ארגוני טרור הפועלים בחסות מטריית הגנה גרעינית.

אוקראינה ועתידנו הגרעיני
מאמר דעה

אוקראינה ועתידנו הגרעיני

איומי רוסיה להשתמש בנשק גרעיני טקטי מדאיג במיוחד בהקשר המזרח־תיכוני • מעתה, לא נוכל להתנחם יותר בנוסחה המפוקפקת של ״ההשמדה ההדדית המובטחת״

ספרים מאת ד"ר ישי (ג'סי) פרס