גרמניה

לקבלת מידע על מדינה אחרת
תמונת ברירת מחדל

גרמניה

נתונים כלליים

עיר בירה
ברלין
שפה
גרמנית
מטבע
אירו
שיטת ממשל
פרלמנטרית
ראש מדינה
President Frank-Walter Steinmeier
משנת
2017
ראש הרשות המבצעת
Prime Minister (Chancellor) Olaf Scholz
משנת
2021
בית בית תחתון בית עליון
שם Bundestag Bundesrat
מקום ברלין ברלין
גודל (מספר נציגים) 735 69
זמן כהונה (שנים) 4
מספר מפלגות 7
אתר אינטרנט http://www.bundestag.de/ http://www.bundesrat.de/

מערכת רב-מפלגתית מתונה. המפלגה הגדולה במרכז-שמאל של המפה הפוליטית היא המפלגה הסוציאל-דמוקרטית (SPD). את המפלגה הגדולה במרכז-ימין מהווים הנוצרים-דמוקרטים, אשר מורכבים למעשה משתי מפלגות: האיחוד הנוצרי-דמוקרטי (CDU) הוא הפלג הכלל גרמני; האיחוד הנוצרי-סוציאלי (CSU) הוא הפלג הבווארי. במרכז המפה הפוליטית נמצאים הדמוקרטים החופשיים (FDP) בעלי הגוון הליברלי. משמאל לסוציאל-דמוקרטים ממוקמים הירוקים ושמאלה עוד יותר - נמצאת מפלגת השמאל. בימין הקיצוני פועלת אלטרנטיבה לגרמניה (AfD).

הרכב מפלגתי SPD, Greens
בתפקיד מ: נובמבר 2024
מספר שרים 17

בגרמניה נעשה שימוש בשיטה מעורבת-מתקנת:
מחצית מחברי הפרלמנט נבחרים בשיטה רובית במחוזות בחירה חד-נציגיים. המחצית השנייה נבחרת ברשימות מפלגתיות סגורות על-פי נוסחה יחסית. החלק היחסי הוא שקובע את חלוקת המושבים הסופית בבית-הנבחרים ופועל כמנגנון מפצה למפלגות בינוניות או קטנות אשר נמצאות בעמדת נחיתות בהתמודדות בחלק הרובי של השיטה. על-מנת שמפלגה תזכה למנגנון הפיצוי של החלק היחסי עליה לעבור אחוז חסימה משמעותי של 5% או, לחילופין, לזכות בלפחות 3 מושבים בחלק הרובי.

תוצאות הבחירות לבית התחתון, 26.9.2021

מפלגה אחוז הקולות מספר המושבים
סוציאל-דמוקרטים
SPD
25.7% 206
נוצרים-דמוקרטים
CDU-CSU
24.1% 196
הירוקים
Grune
14.8% 118
דמוקרטים חופשיים (ליברלים)
FDP
11.5% 92
אלטרנטיבה לגרמניה
AfD
10.3% 83
מפלגת השמאל
Die Linke
9.2% 39
סך הכל   735
שיעור הצבעה  76.6%

 

הבחירות לנשיאוּת

נשיאי גרמניה נבחרים לתקופת כהונה בת חמש שנים. הגוף הבוחר הוא הוועידה הפדרלית - גוף המתכנס רק לשם בחירת הנשיא. הוועידה הפדרלית מורכבת מחברי הבית התחתון (בונדסטאג) וממספר שווה של נציגים שנבחרו על-ידי בתי המחוקקים של ה"מדינות". הוועידה הפדרלית האחרונה מנתה 1472 צירים. על-מנת להיבחר על מועמד לזכות ברוב מוחלט. אם אינו זוכה ברוב מוחלט מתקיים סיבוב שני שגם בו נדרש רוב מוחלט. אם גם לאחר סיבוב זה אף מועמד לא זכה ברוב מתקיים סיבוב שלישי ובו נדרש רוב רגיל. בבחירות האחרונות שנערכו ב-13 בפברואר 2022 נבחר פרנק-ולטר שטיינמאייר לתקופת כהונה שנייה. הוא נבחר כמועמד מוסכם מטעם רוב המפלגות וניצח כבר בסיבוב הראשון אחרי שקיבל 1045 קולות (כ-78%).