חד"ש
נוסדה בשנת 1977
חד"ש הוקמה לראשונה לקראת הבחירות לכנסת התשיעית (1977) ומאז התמודדה בקביעות בכל הבחירות לכנסת. על אף שלעיתים קרובות מתייחסים אליה ככזו, חד"ש איננה "מפלגה ערבית". ראשית, לא מדובר במפלגה אלא בחזית המאגדת בתוכה כמה תנועות פוליטיות שהמרכזית ביניהן היא המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק"י). שנית, מדובר בתנועה פוליטית ערבית-יהודית במהותה, בזהותה ובמוסדותיה. אמנם רוב נבחרי הציבור של חד"ש ורוב עצום ממצביעיה הם ערבים, אך תמיד נשמר בה גרעין קטן של תומכים ונבחרי ציבור יהודים.
על מפת המפלגות חד"ש ממוקמת בשוליים השמאליים, והייתה מהראשונות שדגלו בפתרון של שתי מדינות לשני עמים (צידוד במדינה פלסטינית) כפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני. המפלגה מדגישה את הצורך של ישראל להחזיר את כל השטחים הכבושים, בכללם רמת הגולן, ותובעת פתרון צודק לבעיית הפליטים. עוד דוגלת המפלגה בשוויון בין האזרחים הערבים והיהודים במדינת ישראל וחותרת לצדק חברתי ולסוציאליזם.
בבחירות לכנסת הארבע עשרה (1996) התמודדה חד"ש ברשימה משותפת עם בל"ד, ואילו בבחירות לכנסת השש עשרה (2003) חברה לרשימה משותפת עם תע"ל. בבחירות לכנסת ה-20 (2015) התמודדה במסגרת הרשימה המשותפת עם רע"מ, בל"ד ותע"ל. רשימה זו התפרקה לקראת בחירות 2019 בהן התמודדה חד"ש במסגרת רשימת חד"ש-תע"ל. היא חזרה להתמודד במסגרת הרשימה המשותפת בשלוש הבחירות הבאות.