התוכנית לזכויות אדם והיהדות
מדינת ישראל מוגדרת מדינה "יהודית ודמוקרטית". מה משמעותה של הגדרה כפולה זו? האם יש סתירה בין שני רכיבים אלה של הזהות הישראלית? ואם כן, כיצד ניתן ליישב ביניהם? שאלות אלו הן הבסיס לסדר היום החברתי, התרבותי, הדתי, והפוליטי של ישראל, והן עוסקות בקיום האישי-פרטי של יהודים וכן בקיום הלאומי-ציבורי של מדינת ישראל בדור הזה ובדור הבא.
התכנית לזכויות אדם והיהדות עוסקת בשאלות אלה, ובוחנת את מערכת היחסים הקיימת והאפשרית בין ה"יהדות" על שלל מופעיה - לאום, דת ותרבות - בעבר ובהווה, ובין "תורת זכויות האדם" במובנה הרחב, מתוך כוונה לחשוף נקודות מתח והשקה אפשריות בין השתיים ולברר את האפשרות להעשיר את השיח בין העולמות האינטלקטואליים, החווייתיים והראליים שהן מייצגות. לשם כך מתמקד הפרויקט בשניים: ראשית, עריכת מחקר באמצעות טובי האינטלקטואלים בתחומי מדעי האדם (רוח, חברה, יהדות ומשפטים); שנית, ועיקר, הכשרת דור עתידי של חוקרים שיקדישו את מרצם לנושאים אלו.
בכל שנה מתחיל מחזור חדש לתלמידי מחקר מצטיינים בתחום זכויות אדם והיהדות. את התכנית מלווה ועדה מייעצת בהנהגת שני נשיאי בית המשפט העליון בדימוס, חתני פרס ישראל משלושה תחומים ופרופסורים ידועי שם ממוסדות אקדמיים בישראל ובארצות הברית.