תוכנית החברה החרדית בישראל
לחברה החרדית בישראל המהווה כיום כ- 13% מכלל האוכלוסייה, רכיבי זהות ודרכי התנהגות הנבדלים מהחברה הישראלית הכללית. כמחצית מן הגברים החרדים הבוגרים לומדים תורה ואינם עובדים לפרנסתם לפיכך שיעור התעסוקה של גברים חרדים עומד על כ-50% בלבד. כמו כן, ההכנסה הממוצעת של משפחה חרדית עומדת על כשני שליש מזו של משפחות לא חרדיות. המשך מגמה זו עלול להביא לקריסת הכלכלה הישראלית ופגיעה בביטחון הלאומי הנשען עליה.
עם זאת, בשנים האחרונות ניתן להצביע על מגמות של שינוי. הביקוש של חרדים להשכלה אקדמאית גדל, הולך ומתבסס מעמד ביניים חרדי, וגם החשיפה של הציבור החרדי למידע ברשת עושה את שלה. במקביל, מתפתחת מדיניות ציבורית לשילוב האוכלוסייה החרדית במשק הכוללת מסלולים לחרדים בצה"ל, באקדמיה בהכוון ובהכשרה מקצועית. השינוי בולט לעין בנתונים עדכניים אודות עלייה עקבית בשיעורי תעסוקת חרדים.
read moreשתי מטרות עיקריות לתוכנית: האחת, גיבוש מדיניות וקידום יוזמות קונקרטיות לשילוב האוכלוסייה החרדית בחברה ובכלכלה. השנייה, יצירת שיח ציבורי מכבד כלפי האוכלוסייה החרדית המבוסס על היכרות מעמיקה עם חברה זו וניתוח תהליכים שהיא עוברת.
גיבוש המדיניות והיוזמות נעשים באמצעות תכניות אב לטווח ארוך ומחקרי מדיניות במגוון נושאים שעומדים על סדר היום: חינוך והשכלה גבוהה, צבא ושירות אזרחי, הכשרה מקצועית ותעסוקה, תפיסות דמוקרטיות, אמון ברשויות וקיימות. תוכניות ומחקרים אלו נעשים בשיתוף משרדי ממשלה, ארגוני מגזר שלישי, מעסיקים והאוכלוסייה החרדית עצמה. קידום השיח הציבורי המבוסס על היכרות עם המגזר החרדי נעשה באמצעות מערך מידע מקיף, איכותני וכמותי אודות החברה החרדית בת זמננו. מערך מידע זה כולל סקרים ושנתון אודות החברה החרדית לצד מחקרי עומק על קבוצות ומגמות בחברה החרדית שנערכים על ידי טובי המומחים בישראל בתחום זה.