מעבר צודק לתעסוקה ירוקה: לקט מחקרים | טיוטה

טיוטה

מסמך זה הינו טיוטה ונמצא עדיין בעבודה

ההתחממות הגלובלית מחייבת מדינות ברחבי העולם לנקוט בצעדים להתמודדות עם משבר האקלים ולמזעור נזקיו. משבר האקלים צפוי להשפיע על כמעט כל היבט בחיינו. כמו כן, צעדי המדיניות שמדינות ברחבי העולם נוקטות כחלק מהמאמץ למניעת המשבר (צעדי מיטיגציה) ולהסתגלות אליו (צעדי אדפטציה) יובילו להשפעות כלכליות וחברתיות נרחבות, לרבות השפעה על שוק העבודה העתידי.

על רקע זאת, בתחילת שנת 2023 הותנע תהליך בהובלת המשרד להגנת הסביבה והמכון הישראלי לדמוקרטיה במטרה לבחון את ההשפעות הצפויות של משבר האקלים על שוק העבודה בישראל ולגבש צעדי מדיניות להבטחת מעבר צודק לתעסוקה ירוקה, באופן שיצמצם ככל האפשר את הפגיעה בשוק התעסוקה ויאפשר מיצוי הזדמנויות לצמיחה ותעסוקה במעבר למשק דל פחמן. ניסיון העבר מלמד שנקיטה של צעדי מדיניות סביבתיים ללא התחשבות באוכלוסיות שצפויות להיפגע מהן מוביל להתנגדות עזה שעלולה אף לסכל את התהליך.

מסמך זה מציג את הממצאים, המסקנות והמלצות המדיניות שגובשו לאורך שנה וחצי של עבודה מרוכזת בנושא. פרקי המסמך מורכבים מסדרת מחקרים שבוצעו על ידי חוקרי המכון הישראלי לדמוקרטיה בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, תוך התייעצות עם צוות תעסוקה ירוקה שמוביל המכון. צוות תעסוקה ירוקה הוא צוות חשיבה רב מגזרי בהובלה משותפת של המכון הישראלי לדמוקרטיה והמשרד להגנת הסביבה, בו שותפים נציגי עשרה משרדי ממשלה, ארגוני מעסיקים, ארגוני עובדים, אקדמיה ומכוני מחקר, נציגי חברה אזרחית ובעלי עניין נוספים (רשימת הארגונים המלאה מופיעה בסוף המסמך). הצוות נפגש שבע פעמים בשנה וחצי האחרונות ודן בשורה של סוגיות הנוגעות להשפעות המשקיות של המעבר לתעסוקה ירוקה. להלן פירוט של פרקי המסמך:

  • פרק א סקירת ספרות ומקרי בוחן מהעולם סקירת ספרות המאגדת את הידע הבינלאומי שהצטבר בעשור האחרון בנוגע להשלכות של מעבר לכלכלה דלת פחמן על שוק התעסוקה ומציגה כמה מקרי בוחן מעולם.
  • פרק ב השפעות תמחור פחמן על שוק העבודה והתוצר הישראלי. בפרק זה בחרנו להתמקד בבחינת השפעות של מס פחמן, מאחר וזהו אחד מצעדי המדיניות המרכזיים ביותר בתוכנית הישראלית לצמצום פליטות גזי חממה. פרק זה כולל ניתוח שבוצע באמצעות מודל CGE, אשר מאפשר לספק תחזיות הנוגעות להשפעות הצפויה של הטלת מס פחמן על התעסוקה והתוצר ברמת פירוט ענפית, כמו גם הערכה כוללת של ההשפעה המצרפית על התוצר, שיעור התעסוקה במשק, היקף פליטות פחמן וגובה העלויות החיצוניות שמקורן בפליטות פחמן.
  • פרק ג  השפעת תמחור פחמן על התעסוקה בפרספקטיבה גאוגרפית ניתוח משלים לפרק ב' שבוחן כיצד הטלת מס פחמן צפויה להשפיע על מצב התעסוקה באזורים שונים של הארץ, כתלות במידת החשיפה לענפים פגיעים.
  • פרק ד  השפעות צולבות בין צעדי מדיניות לצמצום פליטות פחמן לבין שוק העבודה ומערכת יחסי העבודה מיפוי ההשפעות של צעדי המדיניות לעמידה ביעדי הפחתת על שוק העבודה ומערכת יחסי העבודה, וההשפעות הפוטנציאליות של מבנה שוק העבודה ומערכת יחסי העבודה על היכולת ליישם את תכנית הפחתת הפליטות.
  • פרק ה מסקנות והמלצות מדיניות בשאיפה למזער את הנזקים הצפויים בשוק העבודה כתוצאה מעבר למשק דל פליטות ולהבטיח ניצול אופטימלי של ההזדמנויות שטומן בחובו התהליך.

מסמך זה בוחן ומנתח את הדרכים בהן ניתן להבטיח שהמעבר למשק דל פליטות ייעשה תוך מיזעור הסיכונים ומיקסום ההזדמנויות שמהלך שכזה צפוי להציב בפני המשק הישראלי, בדגש על שוק התעסוקה. אנו סבורים שיישום המלצות המדיניות שהוצעו במסגרת מסמך זה יסייעו לקידום מעבר צודק לתעסוקה ירוקה באופן שייטיב כל האפשר עם כלל הגורמים ובעלי העניין שצפויים להיות מושפעים. 

אנו מודים לדוד שורמן, אורי זמיר ועידו קטושבסקי מהמכון הישראלי לדמוקרטיה שסייעו בעריכת מסמך זה. תודתנו נתונה גם לעבודתו של צוות החשיבה לקידום תעסוקה ירוקה ומעבר צודק למשק דל פחמן שכלל כקרוב ל-120 חברים שהתכנסו לשישה מפגשים במהלך השנה החולפת ותרמו תרומה משמעותית לחיזוק וחידוד המלצות דוח זה1.

*****

1 להרחבה על צוות החשיבה ועל התובנות שעל במפגשי הצוות ראו נספח 16.