להורדה

תחנת הרדיו א-שמס בתפר שבין רגולציה, פוליטיקה וכלכלה

  • מאת:
  • שנה:
  • כריכה: רכה
  • מספר עמודים: 284 עמ’
  • מרכז: המרכז לערכים ולמוסדות דמוקרטיים
  • מחיר: 64 ₪

ספר זה חוקר לראשונה, ובהעמקה רבה, כלי תקשורת ישראלי בשפה הערבית. במוקד הדיון עומדות סוגיות עדכניות מעולם התקשורת בצד סוגיות מדיניות הקשורות לדמותה ולעתידה של מדינת ישראל.

על הר נישא מול נוף גלילי משדרת זה 12 שנים תחנת רדיו ישראלית בשפה הערבית - תחנת הרדיו א-שמס. במתחם ששימש בעבר בית הבראה של ההסתדרות פועלת א-שמס כתחנת רדיו אזורית-מגזרית לציבור דוברי הערבית, בזיכיון ובכפיפות למשטר הפיקוח של הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו.

סיפור תחנת הרדיו א-שמס מאפשר לנו הצצה בלתי אמצעית לתוככי החברה הערבית בישראל, מפגש ישיר עם הלכי הרוח השוררים בה ונקודת מבט אחרת על מערכת היחסים בינה ובין חברת הרוב היהודית. הסיפור הזה מיוחד משום שתחנת הרדיו א-שמס נדרשת לעצב תרבות תקשורת עצמאית וחופשית, במגבלות מסוימות, בחברה שאין לה מסורת כזאת. יתר על כן, בחלוף השנים היא הפכה להיות המייצגת הלא רשמית של החברה הערבית בישראל. כתחנת רדיו היא נדרשת להתמודד עם אתגרים דומים לכל כלי התקשורת במדינה; בה בעת היא נדרשת להתמודד עם משבר ההנהגה בחברה הערבית ועם ההדרה מצד חברת הרוב היהודית, שלפעמים רואה בה איום. בימים של מתיחות והעמקת הפערים בין חברת המיעוט הערבית לחברת הרוב היהודית תחנת הרדיו א-שמס היא אחת מנקודות ההשקה היחידות בין השתיים.

ספר זה חוקר לראשונה, ובהעמקה רבה, כלִי תקשורת ישראלי בשפה הערבית. במוקד הדיון עומדות סוגיות עדכניות מעולם התקשורת בצד סוגיות מדיניוּת הקשורות לדמותה ולעתידה של מדינת ישראל.

שלמה דסקל הוא חוקר תקשורת ומדיה בחברה הערבית. בעת כתיבת הספר שימש חוקר במכון הישראלי לדמוקרטיה.

ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר היא ראש התכנית "רפורמות במדיה" במכון הישראלי לדמוקרטיה ומרצה בבית הספר פדרמן למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית בירושלים. תחומי העיסוק שלה הם מדיניות תקשורת וממשל פתוח.

הספר נכתב במסגרת המרכז "ערכים ומוסדות דמוקרטיים" במכון הישראלי לדמוקרטיה, בראשות פרופ' מרדכי קרמניצר.