"שקט, יורים?" על חופש הביטוי במלחמה ובחירום
קול קורא להגשת מאמרים קצרים
חופש הביטוי הוא אחת הזכויות החשובות ביותר במשטר דמוקרטי, אולם ככל זכות, גם חופש הביטוי אינו מוחלט ונתון להגבלות שונות מטעמים שונים. אתגר עיקרי בהגנה על חופש הביטוי טמון בתקופות מלחמה, שאז הגבלתו נתפסת כנדרשת במיוחד כדי לשמור על ביטחון המדינה ושלום הציבור, וגם הנכונות הציבורית להגבילו עולה בהתאם.
מנגד, ניתן לטעון כי דווקא במלחמה ובתקופות קיצון דומות, ההגנה על חופש הביטוי הכרחית אף יותר, משום שמחירה של טעות בקביעת מדיניות עלול להיות גבוה במיוחד ובשל הנטייה לצופף שורות ולהשתיק ביקורת.
מלחמת חרבות ברזל מהווה מקרה בוחן חשוב לטיעונים אלה, בשל העיסוק הרב בהיבטים רלוונטיים שונים: הפגנות והתנהלות המשטרה בהן, סגירת כלי תקשורת, כתבי אישום על הסתה לאלימות ולטרור, תפקידה של העיתונות בזמן מלחמה, פעילותן של הרשתות החברתיות בזמן המלחמה, עבודת הצנזורה הצבאית, צנזורה אמנותית בזמן המלחמה, חופש הביטוי של מרצים, מורים וסטודנטים, ועוד.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ומרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים באוניברסיטת רייכמן מזמינים חוקרים וחוקרות, עיתונאים ועיתונאיות, מורים ומורות, פעילים ופעילות, להגיש מאמרים קצרים בנושא חופש הביטוי במלחמה, העוסקים בהיבטים שונים של חופש הביטוי במלחמת חרבות ברזל בפרט, ובמלחמות בכלל. המאמרים יכולים להתמקד באירוע ספציפי, בסוגיות הקשורות למלחמה הנוכחית, בדיון תיאורטי, השוואתי או היסטורי באשר לחופש הביטוי במלחמה ובחירום.
המאמרים שיתקבלו יאוגדו בקובץ מאמרים בהוצאת שני המכונים.
הנחיות להגשת המאמרים:
- כותבים.ות המעוניינים.ות לפרסם את מאמריהם בקובץ המאמרים מוזמנים לשלוח תקציר של המאמר, עד 200 מילים, עד ליום 20.12.2024 (תשובות יימסרו עד 4.1.2025).
- המאמרים השלמים לא יעלו על 2,500 מילים, ויישלחו עד ליום 15.3.2025.
- כתובת הדוא"ל לשליחת התקצירים והמאמרים: MICHALGU@IDI.ORG.IL.
- יודגש כי המכון הישראלי לדמוקרטיה ומרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים אינם מתחייבים לפרסם את המאמרים שיוגשו במסגרת "קול קורא" זה, ושומרים לעצמם את שיקול הדעת באשר להצגת המאמרים בכנס.
בברכה,
פרופ' מרדכי קרמניצר ופרופ' אדם שנער (עורכי הספר)
וצוות המכון הישראלי לדמוקרטיה ומרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים באוניברסיטת רייכמן