מהו חוק הרייטינג? כל מה שצריך לדעת על הצעת החוק שתיתן לממשלה שליטה במדידה
הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת החוק הפרטית שתיתן לשר התקשורת שליטה מלאה בדרכי מדידת הרייטינג ותחייב את הערוצים להציג את נתוני הצפייה על המסך בזמן אמת
מהו חוק הרייטינג?
הצעת חוק חובת הצגה של נתוני צפייה לצופה של ח"כ שלום דנינו, מבקשת להסמיך את שר התקשורת לקבוע את שיטת מדידת הרייטינג לגופי השידור בישראל. היא תבטל בפועל את ועדת המדרוג ותעביר את השליטה בשיטת מדידת הרייטינג אל שר התקשורת. לפי ההצעה, גופי השידור גם יחוייבו להציג על המסך בזמן אמת את נתוני המדידה בדרך שאותה יקבע השר ולהעביר דו"ח חודשי של נתוני הצפייה מפולחים, כולל מידע רגיש של פילוחים לפי אפיוני הצופים.
מה מציע החוק החדש?
השר יבחר בעצמו את מערכת המדידה ללא צורך להיוועץ בגורם מקצועי כלשהו, ישלוט באופן שבו יציגו הערוצים את נתוני הצפייה על המסך וגם יקבל לידיו דו"חות המכילים מידע רגיש בנוגע להעדפות הצופים.
גורם פוליטי השולט בשיטות המדידה עלול להטות את הנתונים כך שיפעלו לטובתו. הכנסת שיקולים פוליטיים לתהליך המדידה עלולה גם ליצור משבר אמון מול הציבור, מול המפרסמים ומול גופי השידור.
הדרישה מהערוצים להציג נתוני צפייה על המסך בזמן אמת היא לפני הכול בלתי אפשרית. אין דרך לדעת את מספר הצופים בתוכנית בזמן אמת, והערוצים אינם מבצעים את המדידה בעצמם אלא באמצעות גוף חיצוני. החובה להציג נתונים שלמעשה לא ניתנים למדידה עלולה לפגוע באמינות המידע, ובמקום שקיפות – ליצור כאוס.
לחוות דעת של ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר ועו"ד אלעד מן על חוק הרייטינג
ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר, מומחית למשפט, תקשורת וטכנולוגיה, מתראיינת לפודקאסט "אחד ביום" של N12: