חוות דעת לוועדה הבינלאומית לחקירת מבצע צוק איתן
עם פרסום דוח החקירה הבינלאומית על צוק איתן, מתריע פרופ' עמיחי כהן כי התערבות חיצונית של מוסדות בינלאומיים בחקירת אירועי צוק איתן, שומטת את הקרקע ומחלישה את מערכת המשפט הישראלית. ישראל הוכיחה שיש ברשותה את מכלול הכלים והמנגנונים לביצוע חקירה עצמאית ומהימנה, העומדים במבחן מערכת המשפט הבינלאומית.
בפברואר האחרון הגיש פרופ' עמיחי כהן, עמית מחקר בתכנית לביטחון לאומי ודמוקרטיה ע"ש אמנון ליפקין שחק במכון ומומחה למשפט בינלאומי, חו"ד לפי בקשתה של הועדה הבינלאומית לחקירת מבצע "צוק איתן", שהתרחש בקיץ 2014.
בחוות הדעת מתאר פרופ' כהן את התהליך שעברה הפרקליטות הצבאית ומדינת ישראל בעשור האחרון, אשר כלל אימוץ החוק והנורמות הבינלאומיות בנושא דיני המלחמה וחקירתם. אימוץ בפועל של רוב הפרמטרים הבינלאומיים, לרבות ביקורת שיפוטית של בג"צ ומבקר המדינה על תהליכי קבלת ההחלטות בפרקליטות, גרמו לכך שהמערכת הפנים-ישראלית פועלת דה פקטו כחלק ממערכת המשפט הבינלאומית. לכן, התערבות חיצונית של מוסדות בינלאומיים בחקירת אירועי צוק איתן, ישמטו את הקרקע ויחלישו את מערכת המשפט הישראלית.
ישראל הוכיחה שיש ברשותה את מכלול הכלים והמנגנונים לביצוע חקירה עצמאית ומהימנה, העומדים במבחן מערכת המשפט הבינלאומית. כזכור, במהלך מבצע "צוק איתן" הקימה ישראל גוף חקירה בראשותו של האלוף נעם תיבון שפעל כאוטוריטה עצמאית בעלת סמכות לאיסוף עדויות וממצאים כבר תוך כדי המבצע עצמו. במקביל, שולבו נציגי הפרקליטות הצבאית בתהליכי קבלת ההחלטות המבצעיות באופן שוטף ותוך מתן חופש פעולה ועצמאות.