שוק ההון כמקור למימון השיקום והצמיחה
יו"ר המושב: פרופ' קרנית פלוג
פרופ' קרנית פלוג, סגנית נשיא למחקר, המכון הישראלי לדמוקרטיה:
החיסכון והיקף הנכסים של הציבור הולכים וגדלים בקצב יחסית יציב וקבוע. כמו כן ההרכב משתנה. בין 2000 ל 2023 ירידה בהשקעה באג"ח ממשלתי, ובפקדונות ומזומן, ומנגד עלייה בהשקעה באג"ח חברות, ובהשקעות תושבי ישראל בחול.
מצד שני, צורכי המימון של הממשלה והמגזר הפרטי גדלים וצפויים להמשיך לגדול בצורה משמעותית בשנים הבאות – מימון הגרעון ומימון השיקום והתשתיות, וכן הצמיחה של המגזר העסקי. באיזה מידה שוק ההון ישחק תפקיד בצורכי המימון הן של הממשלה והן של צורכי המגזר העסקי? האם ייקח חלק במימון השיקום וחיזוק התשתיות?
ראינו בעבר שההשקעה בתשתית נוטה לסבול בתקופות של לחץ תקציבי, האם זה ייקרה גם הפעם? עד כמה המדיניות הקיימת והרגולציה הקיימת יכולות לסייע בכך שבסופו של דבר חלק גדול יותר מחסכון הציבור יגיע לאותן השקעות. ברור שמי שמנהל את כספי הציבור מוכרח קודם כל להשיא את התשואה לחוסכים בהתאם לסיכון.
ספי זינגר, יו"ר הרשות לניירות ערך:
בתחילת המערכה – האופק שחשבנו עליו היה "שש אחרי המלחמה". כיום אנו מבינים כי האתגר הוא איך המשק ממשיך לתפקד תוך כדי מערכה צבאית ממושכת. בצד האופטימי אמנם הבורסה ספגה ירידות משמעותיות, אך אלו נמחקו בתוך מספר שבועות. הבורסה לא נסגרה אף לא ליום אחד לאורך המלחמה. כמו כן, גויסו בבורסה סכומים משמעותיים לאורך המלחמה - יותר מ-60 מיליארד ₪ באג"ח קונצרני, כמעט 5 מיליארד ₪ במניות והמירים, ויותר מ-100 מיליארד ₪ באג"ח ממשלתי. למרות חששות שהיו בהתחלה כמעט ולא היו הסדרי חוב של חברות בורסאיות בתקופה זו. המשק הישראלי הציג חוסן יוצא דופן. לא בטוח שיש מדינות אחרות שהיו מתמודדות כך.
העבר הוא חשוב, הוא מלמד אותנו על ההישגים עד כה, אבל לא מבטיח שכך יהיה גם בעתיד. העתיד מזמן לנו אתגרים חדשים ולא פשוטים:
- אמון הציבור בשוק ההון – אמון הוא הכרחי לשוק הון מתפקד. הבטחת רציפות המסחר, שמירת כללי המשחק ואכיפת הדין היכן שהוא מופר. דווקא בתקופה זו זה מקבל משנה חשיבות ומושקעים הרבה משאבים בפיקוח ואכיפה.
- שמירת ההתעניינות של המשקיעים הזרים – כבר לפני המלחמה חלה ירידה בהשקעות הזרות בישראל. המלחמה האיצה את המגמה. המשקיעים הזרים הוציאו יותר מ- 34 מיליארד ₪ בחודשי המלחמה. אלה סכומים משמעותיים. מי שספג את עיקר הסחורה הם המוסדיים הישראלים. לא מפתיע אך דורש התייחסות. היכולת של השוק הישראלי להיות שחקן משמעותי בשוק העולמי היא קריטית להתפתחותו. המשקיעים הזרים מביאים לא רק כסף אלא גם ידע, מקצוענות והתמחות המסייעים למשק המקומי להתפתח. ולכן שמירה על המשק הישראלי כשחקן בין לאומי זו משימה לאומית רחבה. החלק שלנו בתהליך הוא השוואת הסטנדרטים הישראלים למקבילות הבין לאומיות:
- חוק האיגו"ח
- הפיכת יום שישי ליום מסחר - הגופים המוסדיים – המוסדיים הם אלו שספגו את מרבית הנכסים שנמכרו על ידי משקיעים זרים. מעיד על החשיבות הרבה של המוסדיים לשוק ההון. אבל גם מאיר סיכון. היקף הנכסים המנוהלים על ידי המוסדיים – 2.5 טריליון שח. צריכים להבטיח את גיוון מקורות האשראי, נזילות הבורסה ולהישמר ממצב שהמוסדיים יהפכו להיות גדולים על המשק הישראלי. מצב בו חברות שהן לא חברות ענק פשוט מתחת הרף של המוסדיים. זה אתגר גדול, מורכב וגם אליו נצטרך להידרש.
שוק ההון הישראלי הפגין חסינות יוצאת דופן. העתיד מציב אתגרים קשים – מאמין שנוכל להם, אבל אנחנו צריכים לעבוד בשביל כך קשה.
עמית גל, מ"מ הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון:
אין מחלוקת שהמלחמה היא אירוע מקרו כלכלי משמעותי למשק הישראלי. מעבר להוצאות הביטחון הכבדות שנדרשות לניהול המלחמה צפוי גם גידול פרמננטי בהוצאות הביטחון. שוק העבודה חווה שינויים, בין השאר כתוצאה מהיקף השירות במילואים ואירועים גאו פוליטיים העלולים להשפיע על מבנה הכלכלה הישראלית בשנים הקרובות.
ניסיון העבר מלמד שהמשק הישראלי בעל יכולת מרשימה להתאושש ממשברים. למערכת הפיננסית תפקיד חשוב בהתאוששות והיציאה ממשברים. הרפורמות שבוצעו בשני העשורים האחרונים ייצרו שוק הון חזק ומתקדם. חלקו של שוק ההון ביציאה מהמשבר הנוכחי צפוי להיות אפילו משמעותי יותר מבעבר וחשוב לשמר את הישגי הרפורמות שבוצעו.
יש לשים לב להבדלים ממשברים קודמים:
- סביבת הריבית הנמוכה יותר בעבר הקלה מאוד על צרכי המימון של הממשלה והמגזר העסקי וגם נתנה מרווח תמרון לציבור.
- החשש לחזרת האינפלציה – מסיבות מקומיות או בין לאומיות. מצמצמת את הגמישות הפיננסית של ענף הביטוח והגופים המוסדיים ומכניסה חוסר ודאות להתנהלות הפיננסית של הציבור.
- ההאטה בענף ההייטק – החלה עוד לפני פרוץ המלחמה. המשק תלוי בענף, ושימור המובילות שלו הוא מפתח לצמיחה.
תפקידנו להבטיח פעילות תקינה של המערכת הפיננסית. תשתית חיונית לפעילות המשק. המערכת הפיננסית היא מערכת מורכבת ופעילות תקינה שלה תלויה בגורמים רבים שעובדים בתיאום. המערכת הזו היא זו שמאפשרת העברת סיכונים ואספקת והון שאחראים לצמיחה ברת קיימא.
תפקיד מרכזי של הגופים המוסדיים בהתאוששות מהמשבר הוא בתפקידם כמשקיעים של חלק משמעותי מנכסי הציבור. בפרט ככל שאחוז גבוה יותר מהתוצר עבר לניהול השקעות בגופי פנסיה צוברת, כפי שקורה בעשורים האחרונים. שינוי זה מוביל למקצועיות גבוהה יותר בניהול ההשקעות וכן לגיוון מקורות ההון. במובנים רבים הגופים המוסדיים מייצגים את טעמי וצרכי הציבור הישראלי. כמו במדינות רבות, הם בעלי הטייה לשוק המקומי ומשקיעים יותר מחצי מכל שקל שמנוהל על ידם בשוק המקומי. הם משקיעים בראייה ארוכת טווח ומהווים גורם מייצב במשברים.
תפקיד נוסף של הגופים המוסדיים וענף הביטוח הוא פיזור הסיכונים שתומכים בפעילות הכלכלית ושוק התעסוקה. הם מספקים ערבויות, כיסוי נזקי רכוש ונזקי חבויות ובכך מייצרים ודאות הכרחית למגזר העסקי. בתחום ביטוחי חיים – שולמו במלחמה מעל מיליארד שח בכיסוי מוות ושארים. שינויים בשוק העבודה שהואצו בעקבות המלחמה – צפויים להביא להיקף תשלומים גבוה גם בכיסויים של אובדן כושר עבודה ונכויות. תפקוד תקין של המערכת ויכולתה לספק את צרכי המשק והאזרחים תלויים בפעולה מתואמת וסדירה של כל המנגנונים שפועלים מאחורי הקלעים:
- תשתיות טכנולוגיות חזקות
- ממשל תאגידי נאות
- שמירה על אמון הציבור במערכת
- נגישות לשווקי ההון בעולם ובארץ
- זמינות של ביטוח משנה
כולם הכרחיים להמשך פעילותה של המערכת. המשק הישראלי כיום הוא חלק ממערכת גלובלית פתוחה. נסמך על השקעות זרות, קשרי סחר והשתלבות במערכות פיננסיות בין לאומיות. ענף הביטוח בישראל נסמך במידה משמעותית מאוד על יחסים ארוכי שנים עם מבטחי המשנה המובילים בעולם ולא יכול לעמוד בביקוש של המשק המקומי לבדו. מערכת זו לא חסינה לנזקי המלחמה. יציבות ושימור מעמדה הבין לאומי של ישראל הכרחיים כדי שהמערכת הפיננסית תמשיך להתקיים כמו שאנחנו מכירים אותה.
מספר תחומים שרגולטורים פיננסיים צריכים להתמקד בהם בשנים הקרובות כדי לעזור בהתאוששות והצמיחה של המשק:
- מתן ודאות גבוהה ככל שניתן לפעילות עסקית – רפורמות מבניות ותיקון כשלי שוק הקיימים במערכת הפיננסית. אך לעשות זאת כך שגורמים עסקיים (מקומיים וזרים) יוכלו לקבל החלטות עסקיות ולבצע השקעות מעודדות צמיחה.
- המשך אימוץ סטנדרטים בין לאומיים – השתלבות של המגזר העסקי במערכת הגלובלית. נכון עבור הרבה מגזרים ובפרט בזה הפיננסי.
- שיפור מקומה של ישראל במדדים לקלות עשיית עסקים – לא נמצאים היום במקום מספיק גבוה. המגזר הפיננסי במקום מעט טוב יותר אך גם שם יש מקום לשיפור.
- חיזוק ופיתוח הבורסה בישראל – בעשור האחרון סך נכסי המוסדיים כאחוז מהתוצר עלה בקצב גבוה יותר מקצב מהגדילה של הנכסים הנסחרים בבורסה בתל אביב כאחוז מהתוצר. פיתוח הבורסה מבחינת היקף הנכסים הנסחרים בה, גיוון המוצרים, הרחבת המגוון הענפי וקידום שוק האיגו"ח, יביאו להגדלת היקף ההשקעה של הגופים המוסדיים בה.
כל אלו יכולים לסייע בהתאוששות של המשק ובהגדלת הצמיחה.
אילן רביב, מנכ"ל מיטב בית השקעות:
שוק ההון הוא האפיק העיקרי שמקשר בין חסכונות הציבור לבין המגזר העיסקי והממשלה. הן ברכיבי חוב (אג"חים), והן ברכיבי הון. שוק ההון הוא אחד מתומכי הצמיחה והשיקום וצריך לאפשר ולעזור לו לעשות את זה. האם המשאב מנוצל בצורה אופטימלית?
לדעתי לא. יש עוד דברים שניתן לעשות. תיק הנכסים הכספיים שבידי הציבור הוא ענק וחלק מזה מעודד צמיחה כבר עכשיו ומשמש מקור לאשראי והשקעות. אבל זה ניתן להגדלה – ולא מדובר בצעדים מרחיקי לכת. צריך לחשוב איך רותמים יותר טוב את המשאב הזה לטובת כלכלת ישראל?
חשוב לומר, אנחנו אמונים להביא לכם (הציבור) פנסיה כמה שיותר בטוחה ובתשואה כמה שיותר גבוהה כאשר תצטרכו אותה. עם זאת, אנחנו כן אזרחים של מדינת ישראל ועם עין אחת שפקוחה על הצרכים של מדינת ישראל. וכשאנחנו צריכים לבחור בין פרוייקטי תשתיות דומים בישראל או בחו"ל עם מאפיינים דומים – קובעי המדיניות יכולים לעזור לנו לכוון דווקא לישראל. לדעתי ההקצאה של נכסי הציבור אינה אופטימלית. דוגמא בולטת היא ההחזקה הגדולה מדי של הציבור בעו"ש\מזומן. אם היה ניתן להסיט ולו חלק מזה לאפיקים שיותר תומכים צמיחה זה היה מיטיב גם עם הלקוחות וגם עם הכלכלה והמדינה.
יש שני סוגי חסכונות לציבור: 1. יורד מהמשכורת (חסכונות חובה) 2. וולנטרי (קרנות נאמנות, ניהול תיקים וכו) אשר אותם ניתן לנצל יותר. אחת הסיבות האפשריות לכך שהם לא מנוצלים מספיק: יש אפליה בין המכשירים בעיקר מבחינת מיסוי. יש לעודד מכשירי השקעה גם לחסכונות שהם לא רק חיסכון פנסיוני. דוגמא בולטת הייתה כאשר סגרו את קופות הגמל ההוניות, וראינו שהכסף הזה הלך בעיקר לשוק הנדלן. גם בקרנות הנאמנות יש כספים שלא מגיעים למקומות הנכונים. אני רוצה לנצל את הפורום לקרוא לקובעי המדיניות להוביל תהליכי השלמה של מכשירי השקעה נוספים וכן להסדיר את הרגולציה על מכשירי ההשקעה הקיימים כך שיותר מהם יכנסו לשוק ההון.
יורם נווה, מנכ"ל כלל ביטוח פיננסים:
בהערת שוליים - לטענה שגדולים מדי ולא דנים בהשקעות קטנות, עומד בסתירה מלאה לטרנד של השקעה במדדים. גם אם יהיו כאן 100 גופים מוסדיים גדולים אבל כולם ישקיעו באותם מדדים, לא עשינו שום דבר מבחינת פיזור ההשקעות. תפקיד המוסדיים קודם כל לדאוג לכספי הפנסיה – ועושים את זה.
עם זאת, מסכים שיש ציפייה בהיותנו גופים גדולים ומשמעותיים במשק שנהיה זרז במשק הישראלי – ובעקיפין זה משפיע על איכות החיים של כולנו ועל עצם זה שתהיה לנו פנסיה. כבר היום אנו מהווים נדבך משמעותי וקריטי במשק ובכלכלה, הגופים המוסדיים מספקים הון הנדרש לפעילות חברות ומקור לחוב עסקי חוץ בנקאי המשכלל ומגוון את מקורות ההשקעה במשק. בעשורים האחרונים המוסדיים היוו מקור מימון משמעותי לכמעט כל פרוייקט תשתית ובכך סייעו בהעברת נטל הקמת התשתית מהמדינה למגזר הפרטי. בנוסף, המוסדיים נכנסים באמצעות שותפויות ישירות או באמצעות קרנות עם יזמים כבר בשלבי ההקמה של פרוייקטי תשתית ובכך מעלים את הכדאיות ליזם ואת היכולת לקדם פרוייקטים עתירי הון.
מהמשבר הפיננסי של 2008 כבר ראינו שיתופי פעולה בין המדינה למוסדיים. חלקם הצליחו יותר וחלקם פחות: קרנות המנוף, קרנות לעסקים קטנים בערבות המדינה, קרנות משרד הכלכלה לעסקים בינוניים וקטנים, מסלול 43 של רשות החדשנות להשקעה בתעשיות עתירות ידע, ביטול אגח מיועדות ומעבר למודל הבטחת תשואה. מטרתם של שיתופי הפעולה האלה הייתה לייצר פתרונות win-win. גם טיפול בבעיה במשק הישראלי וגם לתרום לתשואה של החוסכים. השוק הישראלי צריך להיות אטרקטיבי גם למוסדיים המקומיים. תקופה זו היא מאתגרת למשק ולמדינה. רק פתרונות win-win בין צורכי המדינה וצורכי החוסכים יכולים לעבוד.
האוצר יכול לפעול לרתום את המוסדיים למאמצי השיקום ובכך להוריד את הצורך של המדינה לגייס חוב בעצמה. זאת על ידי הגדלת האטרקטיביות של השוק הישראלי עבור המוסדיים. ניתן לעשות זאת על ידי הקמת קרנות שיקום, פרוייקטי תשתית, היו דברים כאלה, לדוגמא: ההתנהלות סביב הקמת כביש 6 – הייתה סוג של הבטחת תשואה מינימלית למול אי ודאות מאוד גדולה. לפעמים לא מדובר בכסף אלא בנטרול התנודתיות והפחתת הסיכון. מנגנונים נוספים כמו – ערבות מדינה, הבטחת תשואה או הבטחת קרן והכל על בסיס כדאיות כלכלית. הבטחת תשואה מהסוג המתואר היא off-balance-sheet למדינה, ויכולה לייצר את היכולת עבור המוסדיים לשים את הכספים בקרנות שיקום מהסוג הזה ובסופו של דבר להאיץ את הפתרונות ולהקטין את נטל המדינה בפתרונות. בנוסף, במקרים כאלה יהיה הרבה יותר קל להגיע לועדות ההשקעה ולהגיד שטיפלנו בסוגיית הסיכון המשמעותית יותר בשוק המקומי למול האלטרנטיבות האפשריות בחו"ל.
ישנם חסמים נוספים שניתן להסיר, אתייחס רק לאחד - סעיף 9.2 לפקודת מס הכנסה. בעבר ההקצאה של כספי הציבור התחלקה חצי בביטוח מנהלים וחצי בקרנות הפנסיה והגמל. בביטוחי המנהלים אין חבות מס והסעיף למעשה אינו רלוונטי. מאחר והעתיד הפנסיוני של מדינת ישראל מתבסס על קרנות הפנסיה יש תוספת מס צפויה למדינה. עם זאת זה הופך להיות חסם אמיתי ואפקטיבי וצריך לשקול לבטל אותו לפחות בהשקעות במדינת ישראל, במקומות בהם רוצים לעזור ולתמרץ את הכלכלה.
אבנר חדד, מנכ"ל הפניקס בית השקעות, קסם וקרנות:
הקורונה הייתה אירוע קיצון ולמול אירועי קיצון ניתן לבחון תהליכים ולהבין כיצד הם פועלים. היה ניתן לראות בתקופה את הגישה בה נקטו קברניטי המדיניות הגדולות. טראמפ הדגיש עד כמה השווקים חזקים ועד כמה שוק ההון האמריקאי משמעותי בכלל ובפרט בניהול משבר. הפד לא הפסיק להזרים דולרים ודאג לייחצ"ן את זה. גם ביפן הייתה התייחסות דומה לשווקי ההון. באופן קבוע קברניטי המשק רואים בשוק ההון משאב, מתייחסים אליו ופועלים בהתאם. בישראל לעומת זאת, הייתה כמובן דאגה לבריאות, ליוקר המחייה ולעסקים – אבל לא שמענו התייחסות רשמית בדבר חשיבות שוק ההון במיוחד בתקופה כזו. לא הייתה פעולה ממשלתית שתכליתה חיזוק שוק ההון. כאן טמונה הבעיה לדעתי. יש שוק הון בישראל, מתפקד סה"כ טוב. הרגולטורים עושים עבודה טובה, בנק ישראל עושה בסה"כ עבודה טובה, וכך גם הגופים המוסדיים והבורסה. אבל זו תוצאה ולא פעולה. אין ראייה מלמעלה שרואה את כל התמונה ובודקת איך מנהלים הכל בצורה הטובה ביותר. אין למיטב ידיעתי תוכנית לאומית שאומרת שאם שוק ההון הוא משאב לאומי, שיכול להטיס את הכלכלה, במיוחד בתקופה הזו, מהם הצעדים הנדרשים למימוש הפוטנציאל.
לצערי לפעמים יש גם דברים פחות חיוביים, שלא משרתים את האינטרס של לראות את שוק ההון כמנוע לצמיחה וצריך להתייחס גם אליהם. לדוגמא: לפי תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים קופות הגמל, אסור לשלם דמי ניהול לקרנות נאמנות בישראל על המדדים המובילים בארץ. לעומת זאת, על המדדים בחול מותר לשלם דמי ניהול. למה? אולי בגלל שההשקעה במדדים מובילים בישראל נתפסת ככזו שאין לה מספיק ערך, בעצם האמירה של הרגולטור היא שכל אחד יכול לנהל את זה, גם קופות הגמל. והמסר לשוק – אל תשקיעו בישראל. מקום שאי אפשר לשלם בשבילו כנראה שלא שווה הרבה, תשקיעו בחו"ל. זו תקנה מ-2012 וכמות הכסף שעבר לחול על חשבון ישראל היא אסטרונומית. אם אנחנו מגדירים את שוק ההון בישראל כמשאב לאומי, אז צריך לוודא שלא תהיה אפלייה לרעת ישראל.
דוגמא נוספת: נכון להיום קיימת מגבלה של 20% לאחזקה ישירה של מוסדיים (בין אם חברה ציבורית או פרטית). המוסדיים בגודלם הנוכחי לא מתעסקים עם השקעות של מתחת לחצי מיליארד ₪, כלומר 20% זה 100 מיליון שקל – אלו סכומים יחסית קטנים. התוצאה של המגבלה הזו היא שלא יכולים להשקיע בהרבה מאוד חברות. במידה וההשקעות האלו ייכנסו לאותם חברות זה ייאפשר להפחית את עלות ההון ועלות הגיוס של החברות ואלו דברים מאוד חשובים למשק הישראלי.
דוגמא נוספת: קרנות זרות – קרנות נאמנות בישראל מפוקחות היטב על ידי הרשות לני"ע מתוקף חוק משנת 1994 שמאז אף הורחב. התורה שבע"פ בתחום זה גדולה מהתורה שבכתב. רגולציה זו לא חלה על קרנות זרות. קרנות זרות נרשמו למסחר בישראל לפני מספר שנים, וממשיכות להנות מרגולציה בחו"ל. לדוגמא, קרנות זרות יכולות לפרסם את התשואה על איזה מדד שהן רוצות. קרנות ישראליות נאלצות לעבור תהליך כדי לפרסם משהו כזה. המשמעות היא יתרון לקרנות זרות על פני הקרנות המקומיות. לאף אחד אין בעיה עם תחרות אבל נוצר מצב שבשביל לנסות להגביר את התחרות יצרו סיטואציה שגורמת לאפליה לרעת הקרנות והגופים הישראליים. לסיום – בלי לשים לב אנחנו לאט לאט דוחפים יותר ויותר השקעות לחול. השווקים בחול בשיא כל הזמנים. השווקים בישראל נמצאים בשפל היסטורי. למעשה, אנחנו דוחפים את המשקיעים בלי לשים לב להוציא כסף לחול על חשבון כסף לישראל.
יריב בכר, Startup Nation Central, VP strategic alliances ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"המציאות בישראל השתנתה בשנה האחרונה, אך נקודת המוצא דווקא התחזקה והפכה לחשובה יותר - שיתוף פעולה אזורי המבוסס על יזמות וחדשנות שישראל מביאה לשולחן נמצא בלבו של עתידה של ישראל באזור."
@yarivbach
לצפיה… pic.twitter.com/NEn4ZHUc43
ד"ר ג'סי פרס, סגן נשיא לאסטרטגיה, המכון הישראלי לדמוקרטיה ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"אחת ממטרות איראן ושלוחותיה בשבעה באוקטובר הייתה לערער את ההשתלבות של ישראל במרחב ולפגוע בשיתופי הפעולה שהיא בונה עם שכנותיה. אני מקווה ומאמין שמאמציהם יהיו לשווא."
לצפיה בכנס >> https://t.co/koU8O4csp4… pic.twitter.com/qxLMbfWNfj
ח"כ יאיר לפיד, יו"ר יש עתיד ויו"ר האופוזיציה ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"הבעיות הגדולות אינן ניתנות עוד לדחייה: הסכסוך הפלסטיני, גיוס החרדים ויוקר המחיה. יש להתמודד עם הנושאים שהתחמקנו מהם שנים רבות. הממשלה הקיצונית הנוכחית אינה מסוגלת או רוצה לטפל בהם. כולם יודעים שעם הממשלה הזו זה לא… pic.twitter.com/DBdffEuEG6
השרה עידית סילמן, המשרד להגנת הסביבה ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"נקודת המוצא במשרד היא שהאינטרס הישראלי נמצא ויהיה תמיד מעל הכל, גם מעל כל גוף בינלאומי, והאתגר הגדול ביותר של ישראל כיום הוא הטיפול בשיקום הדרום והצפון ולהיות אור לעצמה. בתקופת המלחמה, התמיכה בתעשייה ובכלכלה צריכה להיות… pic.twitter.com/DpgDjOgXp7
מיכל פרנק, יועצת בכירה למנהלת תקומה לשעבר מנכ״לית משרד התחבורה ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
״חוסן תעסוקתי הוא יסוד לשיקום האדם, המשפחה והקהילה. השקעותינו מתמקדות לפני הכל בשיקום מסוגלות תעסוקתית ושדרוג הפרודוקטיביות של העובדים והעסקים בחבל תקומה; השקעות אלו הן כאין וכאפס ביחס לעלות… pic.twitter.com/tVaUPHeWTV
חבר הכנסת לשעבר ויו"ר פורום האקלים הישראלי של בית הנשיא, דב חנין, ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"הממשלה מקדמת מהלך נכון וראוי של סגירת המפעלים המזהמים במפרץ חיפה, אך האם אנחנו חושבים על מה קורה עם העובדים במקומות האלה? אנו לא רוצים לפגוע באנשים החלשים ביותר שיצטרכו לשלם את המחיר על המעבר… pic.twitter.com/f9qBU1ihIp
חוקר המכון הישראלי לדמוקרטיה, פרופ' יותם מרגלית בנושא "מיומנויות העתיד" ב- ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"שוק העבודה עובר שינוי גם בהרכב המקצועות עצמם, המשמעות היא שמיומנויות העובדים ישתנו מאוד בעתיד הקרוב. חייבים שישראל תהיה חלק מהכלכלה הגלובלית והבינלאומית, כל אלו עומדים בסתירה עם הממשלה… pic.twitter.com/ZznrOU8iVd
ח"כ גילה גמליאל, שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"מהפכת הבינה המלאכותית תשנה את שוק העבודה הישראלי ולא תפסח על אף אזרח ישראלי. כבר עכשיו, היא מייעלת את יעילות המגזר הממשלתי והציבורי. אנחנו חייבים לשמר את ההובלה הישראלית בתחום, שכבר קיימת היום, ואת ריכוז ההון… pic.twitter.com/lD7hJ2kekE
עידן טנדלר, יזם הייטק ויזם חברתי ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
מדינת ישראל במשבר מאוד מאוד גדול אבל אין לי ספק שנצא מזה כי אני רואה אנשים שגרים במקומות שונים מתעשיות שונות אבל כולנו עובדים ביחד ואני בטוח שנרים את הראש. הייטק הוא ענף מרכזי וחשוב בתקומה שלנו. הגיע הזמן שיהיה גם הייטק בצפון… pic.twitter.com/ZF2xU6Go7f
כרמל ברדוגו שצקי, מנהלת תחום תעסוקה, אשכול נגב מערבי ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"אנחנו מסתכלים על שני פרמטרים: חזרה לבית וחזרה לעבודה. אבל מעבר לכך, יש את הטראומה, אשר פגעה ישירות או בעקיפין בעובדים ובמעסיקים. היינו רוצים שמקומות העבודה ייצרו חוסן כדי לייצר רציפות תפקודית בזמן המלחמה.… pic.twitter.com/AkSluSxpRN
רני דודאי, מנכ"ל ג'וינט-תבת ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"המלחמה גורמת לי לחשוב על מה עוברים האנשים בקצה. למשל, מנכ''לית מפעל מוביל בשדרות סיפרה שאמנם המענקים והכסף שהם מקבלים מהמדינה הם חשובים ועוזרים, אבל היא העלתה שהאתגר זה העובדים, האתגר זה התעסוקה: 50% מהעובדים שלהם עזבו מאז המלחמה… pic.twitter.com/6dfNGdnkPw
כיצד משיגים תקומה כלכלית ותעסוקתית לאזורי הצפון והדרום? דפנה אבירם-ניצן, מנהלת המרכז לממשל וכלכלה, המכון הישראלי לדמוקרטיה #כנסהורביץ2024: "המציאות הישראלית עלתה על כל דימיון, בן לילה עשרות אלפי ישראלים מצאו את עצמם רחוק מביתם, וגם ממקום עבודתם. מקומות עבודה נסגרו בדרום ובצפון,… pic.twitter.com/xUgVx6BCA4
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
ארנון בר דוד, יו"ר ההסתדרות ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"זה לא פשוט לנהל משק בזמן מלחמה. כולם עבדו תחת אש וכמובן מד"א, כיבוי אש ובתי החולים תיפקדו באופן יוצא מן הכלל. אנחנו יכולים לראות שגם שכשהיו טילים, המערכות עבדו והמשק נע – כולל המפעלים בשדרות ויתר תעשיית המזון שעבדו מסביב לשעון מאז… pic.twitter.com/ycVwiKcazg
פרופ' עופר מרין, מנכ"ל המרכז הרפואי שערי צדק ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"13 אנשי צוות איבדו אנשים מקרבה ראשונה אצלנו בשערי צדק במהלך המלחמה. האתגר שלהם לחזור לעבודה הוא גם אתגר של מאות אנשים שקרוביהם מגויסים או נפצעו – כמעסיק אתה חייב להבין את זה. אני חושב שהמענה הרפואי בעזה לכוחות… pic.twitter.com/Q0bBUdIulS
סוזן חסן, משנה למנכ"ל ג'וינט-תבת ב- #כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"כדי לשמר רציפות תפקודית ארגונית וחברתית במשק, בארגונים, אנחנו חייבים למצות את הפוטנציאל בהעסקת אוכלוסיות מגוונות. צריך לעבור מתעסוקה לתעסוקה איכותית – המתחים האלה משפיעים הכי הרבה במקצועות בהם הערבים משולבים, שלרוב הם מקצועות… pic.twitter.com/etUMA8Wbwy
עמית בן צור, מנכ"ל פורום ארלוזורוב ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"קונפליקטים בין מקומות עבודה משותפים יכולים לקבל משמעות הרבה יותר עמוקה ועוצמתית מבדרך כלל. הם נובעים מההפרדה והחשדנות ברמה הלאומית. אבל אנחנו רואים בקונפליקטים הזדמנות – למרות שהם יכול להיות אינטנסיביים והרסניים למקום העבודה,… pic.twitter.com/KkFIOTRuzJ
כפיר בטט, סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר, ב- #כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"יש לנו בעיה מאקרו כלכלית שהייתה קיימת מלפני המלחמה אבל במידה רבה המלחמה מאיצה אותה – השינויים הדמוגרפיים הצפויים. אני מדבר על סוגיית השתלבותה של החברה החרדית בשוק התעסוקה. כתוצאה מחוסר ההשתלבות החרדי, גובר הנטל… pic.twitter.com/uul9OZhszo
מיכל פרנק, יועצת בכירה למנהלת תקומה לשעבר מנכ״לית משרד התחבורה ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
״חוסן תעסוקתי הוא יסוד לשיקום האדם, המשפחה והקהילה. השקעותינו מתמקדות לפני הכל בשיקום מסוגלות תעסוקתית ושדרוג הפרודוקטיביות של העובדים והעסקים בחבל תקומה; השקעות אלו הן כאין וכאפס ביחס לעלות… pic.twitter.com/MJ270rfPo4
נוא ג'השאן בטשון, מנכ"לית קו־אימפקט ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"אני קוראת לכל המשרדים הממשלתיים ולמנהיגי המגזר העסקי להשאיר את החברה הערבית על סדר היום.
כדי להמשיך לקדם את השתלבות החברה הערבית נדרשים שני מהלכים: מניעת פגיעה בטווח הקצר ושיפור האינטגרציה. לפריצת הדרך בתעסוקה של החברה… pic.twitter.com/NEqf7OVCq5
טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121 ב- #כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
ההשקעה בתעסוקה ובהשכלה בישראל מהנמוכות בעולם המערבי. צריך לשנות קונספציה – המדינה צריכה לתקצב הרבה יותר בנדיבות, למדוד תוצאות, ולהכווין את עולם התעסוקה הישראלי. אני חושבת שכלי מדיניות לתעסוקה יכולים להיות מפתח לשיפור לאומי ולחזרה… pic.twitter.com/b49iDuoY8Y
רמי בז'ה, יו"ר פורום העצמאים, ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
“משר אוצר שאכפת לו רק ממשיח או רפיח – לא יצמח כלום. לא שמענו ממנו מילה אחת כלכלית ואולי בצדק כי הוא לא מבין בכלכלה. זה מה שאומרים בכירי האוצר – לא אני. במדינה כזו עם מציאות כזו, של רכבת הרים, של גלי צונאמי נונסטופ בצורת מלחמות… pic.twitter.com/T7Vdcs8uSq
עמית יפרח, מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאגדות חקלאי ישראל ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"בערך כ-10,000 עובדים זרים עזבו בעקבות מלחמת חרבות ברזל – והם הגורם הכמעט עיקרי שעליו החקלאות נשענת עליו. רק בזכות המתנדבים שבאו והתגייסו ועזרו לחקלאים להמשיך ולתפקד הצלחנו להמשיך לפעול למען אזרחי ישראל.… pic.twitter.com/2EinzbGMwM
ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ב- #כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
''הגירעון לא גדל רק בגלל המלחמה – הוא גדל גם בגלל היעדר הכנסות של ענף הבנייה, ענף כ''כ מרכזי שההשפעה שלו היא דרמטית על הכלכלה והאוצר לא עושה די. אין מעורבות של האוצר, אין מנהיגות כלכלית בישראל, שר האוצר סמוטריץ נכשל… pic.twitter.com/oFxr9rSUxU
אבי בן אסאייג, מנכ"ל קבוצת אסם־נסטלה; יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"אין ויכוח על חיוניות תעשיית המזון בישראל, לכלכלת ישראל ולביטחון הלאומי שלנו. חשוב שנזכור את זה גם בעתות רגיעה ושלום כשאנחנו מדברים על התעשייה במדינת ישראל. לצערי תעשיית המזון סובלת… pic.twitter.com/GrgeGwSxw7
מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, ב-#כנסהורביץ2024:
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 22, 2024
"בשנים האחרונות פרסם משרד מבקר המדינה דוחות בנושאים שונים ובהם משבר האקלים וההיערכות לשוק העבודה העתידי. הליקוי העיקרי שעולה מהדוחות הוא שלא קיימת בישראל אסטרטגיה לאומית ארוכת טווח! הממשלה משקיעה סכומים משמעותיים בטווח הקצר ומתוך… pic.twitter.com/w7ZfHYS0xY
צפו ביומו הראשון של #כנסהורביץ2024 והצטרפו אלינו ליומו השני מחר החל מ-9:30: https://t.co/koU8O4csp4 https://t.co/YllNioCpoP
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
היום הראשון של כנס אלי הורביץ לכלכלה וחברה הסתיים #כנסהורביץ2024. מחר נתכנס ליום נוסף של דיונים, בין היתר על השפעות המלחמה על שוק העבודה הישראלי, כיצד משיגים תקומה כלכלית ותעסוקתית לאזורי הצפון והדרום, המגמות העולמיות והשפעתן על שוק העבודה הישראלי, השפעת משבר האקלים על שוק העבודה… pic.twitter.com/q5dlZEO79y
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
יוסי שלי, מנכ"ל משרד ראש הממשלה @IsraeliPM_heb, ב- #כנסהורביץ2024 : "למרות הביקורות, הממשלה תפקדה ומתפקדת, חוקקנו מאות החלטות בכדי לממש הסרת חסמים. יש את השיקום המיידי שאנו מטפלים בו. מהצפון יש קרוב ל- 60,000 מפונים, בדרום חזרו ונשארו קרוב ל- 7,000 מפונים ואנו פועלים בכדי להחזיק… pic.twitter.com/we99fMgePP
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
רענן דינור שכיהן כמנכ"ל משרד ראש הממשלה בתקופת אהוד אולמרט ב #כנסהורביץ2024 : "בתחומים רבים צריך לשנות את הפרדיגמה והתפיסה לגבי היעד המדיד הנוגעת לעובדי השירות הציבורי. צריך להחזיר את הממלכתיות לשירות הציבורי ללא משוא פנים. השירות הציבורי ידע היטב לפעול במלחמת לבנון השנייה, בין…
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
אלי גרונר שכיהן כמנכ"ל משרד ראש הממשלה בשנים 2018-2015, ב #כנסהורביץ2024: "צריך לקחת את מנהלת תקומה ולהחזיר את משרד ראש הממשלה כגוף שמתכלל את הצרכים ועושה את מה שגוף מטה צריך לעשות. הגענו למצוקה הכי קשה בתולדות ישראל ולכן צריך לעשות שיקום רחב, הממשלה צריכה להתחיל לתפקד. אפשר… pic.twitter.com/1hgqvg6CfY
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
יוסי קוצ'יק שכיהן כמנכ"ל משרד ראש הממשלה בתקופת כהונתו של אהוד ברק, ב #כנסהורביץ2024 : "המערכות שלנו עברו שני ניסיונות - ההפיכה המשטרית שקרעה אותנו, איימה עלינו, איימה על הדמוקרטיה הישראלית - ואז נחת עלינו השבעה באוקטובר, אסון נוראי, קריסת מערכות טוטאלי של המערכת המדינית, הצבאית,… pic.twitter.com/SNCfgNCs4I
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
עו"ד עדנה הראל פישר, ראשת התוכנית לאתיקה שלטונית ומאבק בשחיתות, המכון הישראלי לדמוקרטיה #כנסהורביץ2024 : "בהקשר אתגרי השירות הציבורי בישראל - יש לעגן חוקתית את עקרון הנאמנות לציבור. זאת אבן הראשה וממנה נגזרים הערכים מקצועיות, הגינות, ענייניות, סבירות, שוויון, טוהר מידות, שקיפות;…
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
ד"ר אסף שפירא, ראש התוכנית לרפורמות פוליטיות, המרכז לממשל וכלכלה, המכון הישראלי לדמוקרטיה #כנסהורביץ2024 : "דמות נציב שירות המדינה ותפקידו יהיו חשובים במיוחד בשנים הקרובות. עד כה, הליך המינוי לא מוסדר בצורה מספקת, הממשלה נוקבת בשם המועמד וועדת המינויים מאשרת את המינוי - אין בהליך…
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
סיגל מורן, יועצת אסטרטגית, לשעבר מנכ"לית משרד הרווחה והביטחון החברתי #כנסהורביץ2024 : "ההקמה של מנהלת תקומה והתקציבים שהוקצו לדרום היו החלטות ראויות - אבל ייקח הרבה מאוד שנים לשקם את הנזקים של התקופה הזאת, והדבר הקל לשקם - זה הנזקים הפיזיים".
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
לצפיה בכנס >> https://t.co/koU8O4csp4… pic.twitter.com/sNYVvcV1G8
אביחי שטרן @AvihayShteren, ראש עיריית קריית שמונה #כנסהורביץ2024 : "מתחילת המלחמה עד היום, מי שבעיקר נשא בנטל היו ראשי הרשויות יחד עם המגזר הפילנתרופי כי המדינה לא הייתה שם וזאת מציאות עגומה מאוד. המדינה לא יכולה להישען על תורמים. אם היו שואלים אותי לפני המלחמה אם אנחנו מסוגלים… pic.twitter.com/7DCJmSSirj
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
ח"כ אביגדור ליברמן @AvigdorLiberman על אתגרי השירות הציבורי בישראל #כנסהורביץ2024 : "פעם קורס צוערים למשרד החוץ היה המבוקש בישראל, היום כבר אין ביקוש כי כולם מבינים שהדרך של שירות ציבורי זה טיסה לשום מקום. אין סיבה שתהיה גם נציבות שירות המדינה וגם ממונה על השכר. התופעה המטרידה… pic.twitter.com/eAUwPu5V8y
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
עו"ד אברהם יוסטמן, סמנכ"ל קרן קמח #כנסהורביץ2024 : "שאלת הגיוס או אי הגיוס במדינת ישראל תרמה למצב המורכב שבו אנחנו נמצאים אין אדם חרדי שלא מרגיש בו בנוח - השאלה היא איך אנחנו פותרים את הסוגיה החברתית הכבדה הזו, מתוך הבנה שלימוד התורה הוא ערך עליון מבחינה דתית. תחום אחד שבו כן… pic.twitter.com/VyeCPWL3xA
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
פרופ' איתי אטר @ateritai, עמית בכיר, המרכז לממשל וכלכלה, המכון הישראלי לדמוקרטיה #כנסהורביץ2024 : "כלכלה מתפקדת אינה יכולה להתקיים במציאות שבה עובדים רבים נעדרים חודשים רבים מדי שנה, עסקים קטנים יפשטו את הרגל, משרתי מילואים לא ימצאו עבודה ואיכות השירות הציבורי תידרדר. איזו חברת… pic.twitter.com/Itykg2n1dH
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
נעם זוסמן, חוקר ראשי, חטיבת המחקר בבנק ישראל #כנסהורביץ2024 : "הורדת גיל הפטור תוביל בטווח הרחוק שינויים מבניים כמו הורדת מספר הנפשות במשפחה. כשליש ממי שלמד בתלמוד תורה לא הגיע בכלל לישיבה. יש בישראל אוכלוסיה רחבה שאין סיבה שלא תתגייס. ההצעה שנמיר שירות צבאי בשירות אזרחי תפגע… pic.twitter.com/m8NTIbnpYI
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
איל נוה, ממובילי "אחים לנשק" @ahimlaneshek1 #כנסהורביץ2024 : "החרדים לא איתנו בסיפור! אנחנו עגלה ריקה ואם נבין את זה, זה לא יהיה דיון תיאורטי של מה יהיה ב- 2050 אלא דיון חירום. אם לא נתחיל עכשיו לעבוד, גם בעוד 30 שנה נהיה באותו מצב. חוק הגיוס פקע באוגוסט ומאז לא מגייסים - יש… pic.twitter.com/6qTbRPj9Yx
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
אלופה (במיל') אורנה ברביבאי @OrnaBarbivay, לשעבר ראש אכ"א ושרת הכלכלה והתעשייה #כנסהורביץ2024 : "אין סתירה בין תורה, שירות ועבודה. הצורך שעלה בשבעה באוקטובר אומר לכולנו שאי אפשר להמשיך עם אותו המודל. המשמעות היא גם לגבי הגיוס, גם לגבי שוק העבודה וגם ברמה הערכית. איזו חברת מופת… pic.twitter.com/MpZ5HZF48x
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
הצטרפו בשידור חי ל #כנסאליהורביץ2024: https://t.co/koU8O4csp4 https://t.co/zj8fBpS26N
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
מה המשמעות הכלכלית של המגמות הדמוגרפיות? ד"ר גלעד מלאך @Gilad_Malach, ראש תוכנית החברה החרדית בישראל #כנסהורביץ2024 : "המציאות שאנחנו נמצאים בה אחרי השבעה באוקטובר דורשת מאיתנו למצות מכל הקבוצות ובדגש על הקבוצה החרדית, ולכן הצורך בשילוב החרדים בולט יותר. שנת 2050 היא שנת היעד -… pic.twitter.com/QAH5BtPUUz
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
שגריר ארה"ב בישראל @usembassyjlm ושר האוצר לשעבר של ארה"ב, ג'ק לו #כנסהורביץ2024 : "נורמליזציה של היחסים בין ישראל וסעודיה תהיה מהפך אזורי אדיר שיבטיח את עתידה ארוך הטווח של ישראל. ראינו לפני כמה שבועות מה ההשלכות של קיום בריתות - במהלך המתקפה של איראן, ישראל לא הגיבה לבדה.… pic.twitter.com/jIK17WpsCV
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
מה המחיר של היעדר שוויון בנטל השירות בצבא? עו"ד שלומית רביצקי טור-פז, מנהלת מרכז ג'ואן וארווין ג'ייקובס לחברה משותפת #כנסהורביץ2024 : "חשוב שהציבור יקבל החלטות על חייו , רגילים להאשים את החרדים הבעיה אינה החרדים אלא המדינה - שלא תובעת יותר מדי, וכך משאירה את החרדים להיקלט בשוק… pic.twitter.com/mksmcvYeez
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
השר לשעבר מאיר שטרית #כנסהורביץ2024 : "הממשלה לא רוצה לסיים את המלחמה. אנחנו נקבל ניצחון מוחלש ולא ניצחון מוחלט. הניצחון האמיתי על חמאס הוא שמישהו אחר ינהל את רצועת עזה, לא אנחנו ולא חמאס. אנחנו צריכים לעשות שינוי כיוון, ואני מקווה שהממשלה תעשה זאת. ועוד מילה אחת על כלכלה - אני… pic.twitter.com/wcJsEnp6yR
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
אבנר חדד, מנכ''ל הפניקס בית השקעות וקסם קרנות ב #כנסהורביץ2024 : "ראינו איך בעולם באופן קבוע, קברניטי המשק מתייחסים להון, רואים בו משאב ופועלים בהתאם. בישראל לא שמענו התייחסות משמעותית לחשיבות שוק ההון ולא ראינו פעולה ממשלית שתכליתה חיזוק שוק ההון - ופה טמונה הבעיה. בישראל אין את… pic.twitter.com/W4R9BfohBE
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
יורם נווה, מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים ב #כנסהורביץ2024 : "המטרה העיקרית שלנו היא להביא תשואה ראויה לחוסכים שלנו - השוק הישראלי צריך להיות אטרקטיבי לא פחות למשקיעים המוסדיים. אנחנו מאמינים שהתקופה הקרובה מאתגרת, אבל האוצר יכול לרתום את המוסדיים לטובת פתרון האתגרים על בסיס כדאיות… pic.twitter.com/jCrItRr9nE
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
הצטרפו אלינו בשידור חי ל #כנסהורביץ2024: https://t.co/koU8O4csp4 https://t.co/84X5RgLNRL
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
אילן רביב, מנכ"ל מיטב בית השקעות ב #כנסהורביץ2024 : "אנחנו מנהלים מקצועיים של מכשירי ההשקעה של הציבור, ואנחנו אמונים להביא פנסיה כמה שיותר בטוחה מבחינת ניהול סיכונים. עם זאת, אנחנו אזרחים של מדינת ישראל ועם עין פקוחה על מה שקורה במדינה - וכשאנחנו עומדים לבחור בין פרויקט תשתיות…
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
עמית גל, מ"מ הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון ב #כנסהורביץ2024 : "פיתוח הבורסה מבחינת היקף הנסחרים בה יביא להגדלת היקף ההשקעה בשוק המקומי. יש לנו שוק הון חזק, יעיל ומתקדם שיכול להוות מכפיל הון ויחד עלינו לתמוך ביכולות שלו לעשות את זה".
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
לצפיה בכנס >> https://t.co/koU8O4csp4
הצטרפו אלינו בשידור חי ל #כנסהורביץ2024: https://t.co/koU8O4csp4 https://t.co/UJcG3uB77Q
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך @SecuritiesIL במושב שוק ההון כמקור למימון השיקום והצמיחה ב #כנסהורביץ2024 : "המשק הישראלי מפגין חוסן יוצא דופן. אנחנו לא מכירים דוגמה לזה בעולם ואני לא בטוח שיש הרבה מדינות שהיו עומדות בזה. אבל כיום אנחנו מבינים שהאתגר שעשוי לעמוד בפנינו הוא לא רק… pic.twitter.com/bKtSwuUhU9
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
הצטרפו בשידור חי ל #כנסהורביץ2024: https://t.co/koU8O4csp4 https://t.co/ZZZmORHsMy
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
ערן יעקב, לשעבר מנהל רשות המיסים והממונה על השכר באוצר ב #כנסהורביץ2024 : "כנראה שנצטרך לחשוב על פתרונות יצירתיים שיממנו את ההוצאות, גם מתוך עולמות המיסים. כשמדברים על עולם התוכן של בסיס המס, צריך לעשות את זה כך שלא יפגע בצמיחה. העלאת המע"מ מאפשרת גידול משמעותי בהכנסות המדינה…
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
אלן פלד, שותף מייסד, קרן וינטג'; מייסד "Power in Diversity ישראל" ב #כנסהורביץ2024 : "סיפרנו לעולם את הסיפור על סטארטאפ ניישן שלנו, אבל העולם חלף על פנינו במהירות. אנחנו ממשיכים ללמד את ילדינו איך לשנן במקום לחשוב - חשיבה ביקורתית הופכת לחשובה עוד יותר בעולם של בינה מלאכותית.… pic.twitter.com/j5lLpb1N8s
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
תא"ל (במיל') נדב צפריר, מייסד @team8group; לשעבר מפקד יחידת 8200 ב #כנסהורביץ2024 : "אל מול האסון שקרה לנו והאתגר הביטחוני שנמצא מולנו, אנחנו מצד אחד עושים את זה בצורה מרשימה, אבל מצד שני הפכנו להיות קורבן של העולם: פיתחנו תחביב של "לכעוס על כולם", לכעוס על הסטודנטים המפגינים, על… pic.twitter.com/SZaGEypBn2
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
שחר תורג'מן @ShacharTurjeman, נשיא איגוד לשכות המסחר ויו"ר דירקטוריון קבוצת בריל ב #כנסהורביץ2024 : "בכל משבר יש הזדמנות. אנחנו לקראת צונאמי כלכלי שנכפה עלינו, ולקראת זה חייבים לשתף פעולה בין כלל מרכיבי המשק, צריך לייצר מנגנוני צמיחה, צריך לבטל במהירות את הנטל הרגולטורי והעומס… pic.twitter.com/FXUMKsbcWi
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
ד"ר רון תומר, יו"ר נשיאות העסקים והמעסיקים ונשיא התאחדות התעשיינים @Industry_il ב #כנסהורביץ2024 : "שבירת הקונספציה הכלכלית בישראל היא להפנים את מה ששאר מדינות העולם כבר הבינו: ייצור מחדש של מפת הסחר העולמי כבר מתרחש, איתנו או בלעדינו. בישראל רק יצרנו תלות במדינות זרות - חלק…
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
אל"מ (במיל') דובי אמיתי @AmitayDubi, יו"ר נשיאות המגזר העסקי ויו"ר התאחדות האיכרים ב #כנסהורביץ2024 : "חייבים לחשוב איך להגדיל את הצמיחה. אני דורש בצורה חד-משמעית וברורה: מפתח התקצוב לתוכניות חייב להיות שקוף וברור, ואני מצפה מהממשלה ליצור תוכנית רב-שנתית עם מדדי הצלחה - ולראות…
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
שי אהרונוביץ, מנהל רשות המיסים @Rashuthamisim ב #כנסהורביץ2024 : "אנו מביאים צעדי חקיקה נרחבים במלחמה נגד ההון השחור. כמו כן, אנו יוצאים במהלך של גילוי מרצון, אנשים שיש להם הון מחוץ למדינה תוך הקלות כאלו ואחרות בכל הנוגע לקנסות וללא הליך פלילי, דבר שיהיה מיועד גם למחזיקי קריפטו -…
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
תא"ל (במיל') מהרן פרוזנפר, לשעבר היועץ הכספי לרמטכ"ל וראש אגף התקציבים של משרד הביטחון ב #כנסהורביץ2024 : "הטעות הגדולה ביותר שתהיה היא להגדיל את תקציב הביטחון בלי תוכנית מסודרת. צריך לבנות תוכנית רב-שנתית שמתאימה לתרחיש הייחוס המחמיר, ואסור לחזור לסינדרום יום הכיפורים: צריך…
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות @InnovationAut ב #כנסהורביץ2024 : "אנחנו צריכים להפנים שאנחנו צריכים להמשיך להשקיע בחזית ההייטק - תוכנית של מיליארדי שקלים לחיזוק והתעצמות ההייטק "במירוץ החימוש" הגלובלי. צריך להגביר את ההשקעות סביב הבינה המלאכותית, לטפל בהון האנושי שהוא המחצב הבסיסי…
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
ד"ר שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי, משרד האוצר @Israel_MOF ב #כנסהורביץ2024: "למרות האופטימיות במשק, אנחנו צריכים להזכיר לעצמנו שהדרך להתאוששות דורשת החלטות מושכלות וקשות. מערכת המס מטילה נטל משמעותי על האוכלוסיה בעלת השכר הבינוני והגבוה. אין דרך לרבע את המעגל, נצטרך לחשוב מה לעשות…
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
יוגב גרדוס, הממונה על התקציבים במשרד האוצר @Israel_MOF ב #כנסהורביץ2024 : "שבעה באוקטובר הוא קו פרשת מים לכלכלה הישראלית. המגזר הציבורי עשה דיאטה משמעותית בעשרים השנים האחרונות, אבל כעת הוא צריך לסחוב לא רק את המגזר הציבורי אלא גם את האתגרים הביטחוניים. הפתרון חייב להגיע מתוך…
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
עוד מדבריו של שלומי הייזלר, מנכ"ל משרד האוצר @Israel_MOF ב #כנסהורביץ2024 : "הנושא של שוויון בנטל מציב שאלות כבדות משקל לחברה הישראלית. ישראל צריכה צבא גדול וחזק, נידרש לעוד חיילים ולוחמים בכדי להגן על המדינה. אם לא תגדל מכסת חיילי החובה, הנטל על צה"ל ובעיקר חיילי המילואים יגדל.…
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
שלומי הייזלר, מנכ"ל משרד האוצר @Israel_MOF ב #כנסהורביץ2024 : "עיקר הקשב עד כה היה לצרכים המידיים שנובעים מהמלחמה, ביטחוניים ואזרחיים כאחד, אולי כעת מתוך ראייה ארוכת טווח קיים הכרח להפניית המאמצים גם לייצוב המשק, ויצירת תנאים לצמיחה. המגזר הציבורי אינו שמן כפי שחושבים, יש שיגידו…
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
פרופ' מנואל טרכטנברג בכנס אלי הורביץ לכלכלה וחברה: "הכלכלה הישראלית בעשור האחרון נחשבת לסיפור הצלחה, ומה שאיפשר את זה הוא ירידת אחוז ההוצאה הביטחונית בתוצר וירידה באחוז חוב-תוצר, אלא ששתי המגמות מתהפכות - מה שמהווה סכנה לעתיד הכלכלי. מעבר להוצאות המלחמה ב- 2024-2025, השאלה…
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
הצטרפו אלינו בשידור חי ל #כנסהורביץ2024: https://t.co/koU8O4d0eC https://t.co/882IdCKiR7
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
פרופ' קרנית פלוג, סגנית נשיא למחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה על מסגרות התקציב וסדרי העדיפויות הרצויים בתקציב המדינה: "נדרש שינוי עמוק בסדר העדיפויות בתקציב. אנחנו רואים מנעד רחב של תחזיות הצמיחה, אך מרבית התחזיות מדברות על התאוששות בשנה הבאה, בהינתן שלא תהיה מלחמה של ממש בצפון… pic.twitter.com/zBlZhWwu5i
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
הצטרפו אלינו בשידור חי ל #כנסהורביץ2024: https://t.co/koU8O4d0eC https://t.co/IiJ19Qj4ls
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024
יוחנן פלסנר@yplesner, נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה בפתיחת #כנסהורביץ2024 : "המשימה המרכזית שלנו במפגש הזה היא לסייע בהחזרת האמון של הציבור ביכולתה של המדינה לצאת מהמשבר, לטפל בבעיות היסוד ולגבש רעיונות טובים ומבוססים - ובכך אנחנו עוסקים מאז השבעה באוקטובר. מונחים כאן תוצרים… pic.twitter.com/x9KqeFcOaU
— המכון הישראלי לדמוקרטיה (@DemocracyIL) May 21, 2024