לא שוברים את הכלים 2013
מדד יחסי ערבים-יהודים בישראל
- מאת: סמי סמוחה
- שנה:
- כריכה: מקוון
- מספר עמודים: 261 עמ’
- מרכז: מרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות
1.4 מיליון ערבים הם חלק מהחברה הישראלית ומהעם הפלסטיני, הנחשב אויב. מה הם חושבים על היהודים, על המדינה ועל חייהם כמיעוט בה? ומה הם מוכנים לעשות כדי לזכות בשוויון ובאמון?
בישראל חיים היום 1.4 מיליון ערבים (18% מאזרחי המדינה). הם חלק מהחברה הישראלית ומהעם הפלסטיני, הנחשב אויב לישראל. מה הם חושבים על היהודים, על המדינה ועל חייהם כמיעוט בה — האם יש להם אמון ביהודים ובמדינה; האם הם מוכנים לשילוב במגורים, בחינוך ובקואליציות ממשלתיות; האם הם חוששים מאלימות; האם זהותם היא ישראלית או פלסטינית; האם הם מקבלים את זכות הקיום של ישראל או תומכים במדינה פלסטינית במקומה; האם יש להם אמון במנהיגיהם; האם הם מצדדים במאבק לא דמוקרטי; ומה הם מוכנים לעשות כדי שהיהודים והמדינה יתייחסו אליהם בשוויון, בכבוד ובאמון?
ומה היהודים חושבים על האזרחים הערבים — האם הם מוכנים לשילוב ערבים בשכונותיהם ובקואליציות ממשלתיות; האם הם מסכימים לעבוד תחת ממונה ערבי; האם הם חוששים מהתקוממות ערבים; האם הם מקבלים את הערבים כמיעוט שווה; האם זהותם יהודית או ישראלית; האם הם מכירים בנכּבה; האם הם תומכים בהעברת “המשולש” למדינה פלסטינית; ומה הם מוכנים לעשות כדי שהערבים ירגישו שישראל היא מדינתם? בשאלות אלו וברבות אחרות עוסק פרויקט המחקר “מדד יחסי ערבים-יהודים בישראל”, המתקיים מדי שנה מאז 2003 בהתבסס על סקרי דעת קהל מייצגים של הציבור הערבי והציבור היהודי בישראל.
בספר זה מוצגים ממצאי המדד לשנת 2013 , החושפים תמונה מורכבת של עמדות האזרחים הערבים והיהודים כלפי המדינה ואלו כלפי אלו. מדד 2013 מראה שמגמת ההחרפה בעמדות הציבור הערבי נעצרה, בעוד מגמת היציבות בעמדות הציבור היהודי נמשכת. זהו ממצא המנוגד לדעה הרווחת. רק המדדים הבאים יוכלו לקבוע אם השינוי המפתיע הוא נקודת מפנה אם לאו.
מדד יחסי ערבים-יהודים בישראל 2013 התאפשר הודות לתרומתם הנדיבה של קרן אלאן ב. סליפקא, קרן פוס, קרן צ'ארלס ה. רבסון, קרן ריץ', וכן של חן ואורני פטרושקה
תודות
ממצאים עיקריים
פרק 1: יחסי ערבים-יהודים בישראל והמדד
פרק 2: הפרדה, דימוי האחר, ניכור, אי–אמון
פרק 3: קיפוח, איומים, זיכרון קיבוצי
פרק 4: לגיטימציה של דו–קיום
פרק 5: סכסוכים באזור, השתלבות באזור, זהות
פרק 6: הנהגת המיעוט, אוטונומיה, אמצעי מאבק
פרק 7: אפשרויות שינוי, הערכת מצב היחסים
פרק 8: מנבאים
פרק 9: מגמות שינוי
פרק 10: מסקנות
סקר ערבים, 2013
סקר יהודים, 2013
نتائج رئيسيّ ة
Main Findings
פרופ' סמי סמוחה הוא פרופסור אמריטוס לסוציולוגיה באוניברסיטת חיפה וחתן פרס ישראל לחקר הסוציולוגיה לשנת תשס"ח. חוקר של החברה והמשטר בישראל בפרספקטיבה השוואתית ובפרט של השסע הערבי-יהודי.